2015 – anul criminalilor de stat

Cornelia Cozonac
31/12/2015
Foto: Mihai Marcuta

Anul care tocmai se încheie a fost unul greu, poate cel mai greu de la obținerea independenței statului R. Moldova. Trei Guverne s-au perindat în doar jumătate de an, Parlamentul s-a fărâmițat și răsfărâmițat în tot felul de alianțe împotriva firii, oportuniste și de interese.  Scandalurile de corupție au curs gârlă în presă, dar nu s-au materializat și în dosare grele și nici în sentințe pe potriva faptelor. 

Furtul secolului al celor trei banci, de pe urma căruia o mână de oameni și-a sporit bogățiile, a lăsat țara cu visteria goală și a sărăcit două treimi din populație. În timp ce mai marii zilei își sporesc averile, se lăfăie în lux, cei mai mulți cetățeni nu au ce le pune pe masă copiilor, iar bătrânii drămăluesc cu greu puținii bănuți pe care îi primesc de la stat, după o viață muncită pentru binele țării.

Pâmântul – patrimoniul cel mai de preț al țării – continuă să fie împărțit la stânga și la dreapta de primărașii care se cred invincibili. În loc să amendeze legea și să protejeze patrimoniul public, ei orchestrează  din umbră tot felul de scheme criminale, de pe urma cărora se pricopsesc cu profituri grase. Ei se simt tari și mari, pentru că au în spate partide, care, în prezent le oferă protecție.    

Aproape că este cu neputință să faci afaceri oneste în această țară. Puținii oameni care se încumentă să investească în Moldova, să pornească afaceri la baștină sunt nevoiți să suporte presiunea organelor fiscale, de control și a vămii, concurența neloială și jocul marilor furnizori de energie, iar ratele  fluctuante ale băncilor care nu mai țin cont de reguli, îi îngenunchează definitiv. Lipsa de reguli clare pe piața afacerilor, corupția fără margini din structurile de stat îl poate speria până și pe cel mai curajos om de afaceri. Prosperă în lumea afacerilor doar cei care știu cum să împartă din veniturile nedeclarate, să achite la timp cota la partide sau otkat-urile din banii publici.  

Numirile în funcțiile publice și în acest an s-au făcut preponderent pe criterii de partid. Cei care au primit girul partidului la o funcție publică nu au mai ținut cont de responsabilitate în față cetățenilor, nici de lege. Au făcut ceea ce li s-a cerut de la partid.   

Judecătorii îmbogățiți până nu se mai poate de pe urma dosarelor pe care le-au gestionat la comandă sau în favoarea celor cu banul greu au continuat să facă legea lor în justiție. Sistemul de împărțire aleatorie a dosarelor în care s-au investit foarte mulți bani, inclusiv din finanțările internaționale, s-a dovedit a fi unul ineficient și, ca și oricare alt sistem creat în ultimii ani, cu breșe suficiente pentru ca să se facă justiție la comandă.      

Iar măria sa Cetățeanul, care stă la talpa țării, muncește și plătește impozite la stat din puținii bani pe care îi face, a fost umilit și mai tare. Salariul s-a înjumătățit din cauza deprecierii leului, puterea de cumpărare a scăzut drastic și nu mai poate ține piept prețurilor galopante. Pensia pentru cei mai mulți pensionari nu ajunge nici pentru strictul necesar, iar indemnizațiile și ajutoarele sociale care constituie pentru multe categorii de cetățeni singura sursă de venit nu asigura nici jumătate din minimumul de consum, care stabilește pragul sărăciei.

Criminalii plodiți la putere, care au furat și jefuit bunurile țării și au sărăcit populația, trebuie să răspundă în fața legii. Cei care au făcut legi în interes de partid și grupări oligarhice, care au pornit dosare la comandă, au judecat nedrept trebuie să poarte răspundere. Mai devreme sau mai târziu, fiecare crimă trebuie să fie pedepsită.

Bilanțul acestui an este unul cum nu se poate mai de trist. Dar orice început de an aduce noi speranțe. Speranțe că vom avea la guvernare oameni onești și integri, care să readucă țara într-o linie a normalității, că vom avea profesioniști în organele de drept și de justiție, care să-i aducă pe banca acuzaților pe cei care s-au îmbogățit de pe urma funcțiilor deținute, care au furat de la stat și de la cetățeni, care au judecat nedrept și umilit oamenii.

La acest sfârșit de an, vreau să fiu optimistă și să cred că anul care tocmai ne bate la ușă va fi anul marilor schimbări pentru țără, pentru noi toți.

La Mulți Ani!        

Cornelia Cozonac
2015-12-31 00:00:00

Comentarii