Accesul la justiție pentru persoanele cu dizabilități mintale 

Cornelia Cozonac
01/05/2019
Europa Liberă

Persoanele cu dizabilități mintale, lipsite adeseori abuziv de capacitate de exercițiu, și-au recăpătat dreptul să ia decizii sigure, să meargă în justiție și să-și gestioneze alocațiile și proprietățile. Din iunie 2018, această categorie de persoane se bucură de capacitate deplină de exercițiu. Totuși, mai mulți apărători ai drepturilor omului sunt îngrijorați că aceste persoane nu au încă suficiente abilități ca să se poată descurca și ar putea fi manipulate de foști tutori sau indivizi rău-intenționați.

Experta în cadrul Oficiului ONU pentru drepturile omului Xenia Simiciuc spune că deși instituția tutorelului a fost abolită, totuși în multe cazuri foști tutori continuă să ia decizii în locul celor pe care i-au avut în grijă: ”Deseori avem cazuri negative când tutorii  se folosesc de persoane, le vând bunurile, gestionează tot ce are persoana, nu în interesul ei. Tocmai din acest motiv această reformă trebuie facilitată cât mai repede. Pentru că fără consimțământul persoanei, fără a vorbi se iau decizii care au consecințe grave pentru viața acestei persoane”.   

Persoanele cu dizabilități mintale au fost repuse în drepturi, urmare a unei hotărâri a Curții Constituționale, care, la finele anului 2016 , a declarat drept neconstituționale prevederile Codului de Procedură Civilă care instituiau interdicția pentru persoanele declarate incapabile de a-și exercita dreptul de acces liber la justiție și stipulau nulitatea actelor semnate de către acestea.

Organizația obștească Institutul pentru drepturile omului (IDOM) acordă asistență mai multor persoane care au fost deposedate de bunuri în ultimul timp și încearcă să le ajute pe altele să anticipeze anumite situații de acest gen.

Expertul în cadrul IDOM, Dumitru Rusu, apreciază noile măsuri de protecție, numite ocrotire judiciară,  dar spune că ele încă nu sunt suficient de rodate ca să protejeze persoanele  cu dizabilități intelectuale de abuzuri, iar autoritățile nu au capacitate să monitorizeze fiecare caz ca să protejeze persoanele vulnerabile: ”Abia în 2017 s-au operat modificări la legislație, astfel încât tu nu mai poâi declara persoana incapabila. Tutela nu există dar sunt alte trei forme sub umbrela care se numește măsurile de ocrotire judiciară, adică  curatela sau ocrotitor provizoriu.  Pornind din 2 iunie 2018, toate persoanele îți redobândesc capaciatea de exercițiu. Sunt mai multe mecanisme de protecție. Este o situație mai bună, dar cu regret nu poți anticipa orice tentativă de deposedare a persoanei” . 

Capacitatea de exercițiu, potrivit Codului Civil, este ”aptitudinea persoanei de a dobândi prin fapta proprie și de a exercita drepturi civile, de ași asuma personal obligații civile și de a le executa”.

Subiectul privării persoanelor cu dizabilități mintale de capacitatea de exercițiu a fost abordat frecvent la Rubrica Dreptul Tău pe parcursul mai multor ani.  De multe ori am abordat cazurile unor persoane concrete și am sesizat autoritățile și experții asupra necesității repunerii în drepturi a acestor persoane. Conventia privind drepturile persoanelor cu dizabilități, ratificată de Republica Moldova acum 8 ani, prevede expres în articolul 12 că persoanele cu dizabilități au dreptul să fie recunoscute oriunde ca persoane cu drepturi în fața legii și că ele beneficiază de aceeași capacitate juridică ca și alte persoane în toate aspectele vieții.

Experții sugerează persoanelor lipsite anterior de capacitate de exerciți sau rudelor acestora să solicite ajutorul unor asistenți personali, care i-ar ajuta să ia decizii corecte. Acest serviciu este asigurat de Asistența socială. În cazul în care li s-au luat abuziv proprietăți sau cineva continuă să ia decizii în locul lor,  ei pot accessa serviciul juridic garantat de stat, Avocatul Poporului,  sau organizațiile neguvernamentale active în domeniul drepturilor omului.

Iată ce spune experta în drepturile omului Cornelia Adeola: ”Până acuma persoanele lipsite  capacitatea lor juridică nu puteau să meargă în instanța de judecată, nu puteau să depună o plângere,  nu puteau fi audiate ca și martori. Acum aceste drepturi au fost reîntoarse și persoanele pot să meargă în înstanța de judecată”.

Comitetul ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități insistă ca țările membre să asigure persoanelor cu dizabilităti mintale dreptul la decizie ca și celorlalți cetățeni, doar că acestora trebuie să li se ofere suport necesar în luarea deciziilor.

În Republica Moldova sunt peste 50 mii de persoane cu dizabilităţi mintale.

Materialul a fost difuzat la Radio Europa Liberă, la rubrica Dreptul Tău.    

Cornelia Cozonac
2019-05-01 14:23:00

Comentarii