Deputații de buzunar și politica de pe Bâc

Cornelia Cozonac
05/01/2016
Foto: tribuna.md

Anul care tocmai a început ne-a năruit și mai tare speranțele. Sfidarea cu care au acționat deputații ne-a dat de înțeles că haosul în Moldova va continua și noi toți, cei care plătim impozite, vom achita factura.

Nu-mi este caracteristic  să etichetez pe cineva drept criminal, până nu am o sentință judecătorească în față. Situația de față și felul în care cei aleși de popor, cei plătiți din banii noștri, să lucreze în interesul cetățenilor, fac politica în interesele lor personale, de grup, de partid sau al oligarhilor, mă face să susțin că ceea ce fac aleșii poporului este criminal și de ei trebuie să se ocupe niște organe de drept profesioniste. În lipsa unei justiții independente, a unor instituții anticorupție profesioniste, nu avem decât să facem uz de  libertatea (cât o mai avem) de a spune lucrurilor pe nume și de a cere  instituțiilor abilitate să-și facă treaba.

S-au furat trei bănci, au dispărut miliarde, s-a golit visteria țării și deputații se fac că nu știu nimic. Ba mai mult, ei fac majorități parlamentare, sfidând reguli elementare de democrație și de norme parlamentare. Este de domeniul penalului confecționarea majorităților parlamentare care trebuie să voteze  sau să nu voteze așa cum le cere cineva din umbră.

Structura Parlamentului este expresia votului cetățenilor dat la alegerile parlamentare. Orice majoritate parlamentară creată după alegeri trebuie suspectată de corupție pentru că este una tranzacționistă și de acest caz trebuie, în mod prioritar, să se ocupe instituțiile anticorupție. O spun cu voce tare mai mulți experți locali și internaționali. Acest aranjament e un precedent foarte periculos. Asta înseamnă că oricine care are bani mulți își poate cumpăra o majoritate parlamentară (!) Care să voteze ceea ce îi trebuie.  Să nu uităm că prin Moldova au fost spălate în ultimii doi ani peste 20 miliarde de dolari proveniți din Rusia. Că miliardul (se pare că nu e numai unul) furat din băncile moldovenești a ajuns undeva și va fi sau este folosit în anumite interese. Meschine. Cu bani furați nu faci ceva pentru țară, popor… Iar toate aceste majorități parlamentare create prin corupție, toate aceste alianțe contra firii nu vin să lucreze în interesul cetățeanului și, cu atât mai mult, să facă legi democratice.

DNA, dacă ar ajunge în Moldova, cred că ar descoperi foarte repede interesele arhitecților din umbră ai majorităților parlamentare create în ultimul timp în Parlamentul de la Chișinău, ar lua repede urma banilor și ne-ar spune la cine și cât a ajuns. Și i-ar trimite pa banca acuzaților. Poate să le cerem celor de la DNA să-i investigheze măcar pe politicienii cu cetățenie română de la Chișinău? Că dacă aceștia fac tot felul de scheme criminale, oriunde s-ar afla, prejudiciază imaginea României.

În lipsa unor structuri anticorupție profesioniste la Chișinău nu ne rămâne decât să sperăm că schimbarea va veni odată și odată. Dar asta nu înseamnă că trebuie să lăsâm mâinile în jos, să plecăm capul, să-l băgăm în nisip sau să dăm bir cu fugiții. Trebuie să facem fiecare atâta cât putem ca să nu lăsăm să ne fure țara, viitorul. Că nu e a lor, e a copiilor, nepoților și strănepoților noștri.

Cornelia Cozonac
2016-01-05 12:01:00

Comentarii