Facebook și banii corupților care fac legea pe rețelele de socializare     

Cornelia Cozonac
27/09/2022

De ceva timp toată echipa de la portalul Anticoruptie.md al Centrului de Investigații Jurnalistice este blocată pe Facebook. Nimeni nu poate distribui nimic de pe portal. Facebook ne spune că postarile noastre au fost raportate ca fiind abuzive, am distribuit spam și materiale ce ar fi încălcat „standardele comunității”. Acum noi nu putem să distribuim materialele despre corupție, bani publici furați, probleme de integritate în justiție, despre cum sunt plătiți susținătorii lui Șor la proteste sau despre războiul din Ucraina. Facebook le dă crezare ortacilor și trolilor lui Dodon, Șor, Platon și ai altora care diriguesc schemele de corupție în Moldova.

În acelaș timp armate de profiluri false ne atacă și ne hărțuiesc nestingheriți pe acelaș Facebook. Aceste armate de profiluri false și troli sunt diriguite de mai multe persoane, care, probabil, au acelaș centru de comandă și aceleași surse financiare. Printre aceștia fiind un avocat, care îl apără pe unul dintre figuranții în dosarele penale pornite în baza investigațiilor jurnalistice, realizate de echipa Centrului de Investigații Jurnalistice, un pretins apărător al drepturilor omului, finanțat din surse tare dubioase, unele ducând la Platon, alți apropiați de Dodon și Șor, un alt pretins jurnalist și luptător pentru dreptate, dar cu dosare de corupție la fund, soția unui procuror, la fel cu dosar penal, și tot așa - șirul e lung. Nu suntem scutiți nici de atacurile pretinșilor susținători ai PAS, care acționează parcă la ordin, dar care fac mai degrabă un deserviciu acestui partid și liderilor de la guvernare.

Ni s-au creat profiluri false de pe care se comentează în numele reporterilor noștri. Și chiar dacă raportăm insistent la Facebook nu se întâmplă nimic. Două profiluri false sunt și acum virale pe Facebook în timp ce un profil real al unei reportere tinere din echipa noastră a fost șters iremediabil de Facebook.  

Nici plângerile la politie nu au efect, nici cele depuse la Uniunea Avocaților, dar în schimb poliția acționează rapid la plângerile împotriva jurnaliștilor - trei procese penale au fost pornite în ultimul timp la plângeri pe baza investigațiilor jurnalistice, realizate de echipa noastră, iar recent a fost pus în acțiune un nou instrument de presiune asupra jurnaliștilor de investigație, despre care revenim în curând cu mai multe detalii...

Toate astea ne consumă zilnic timp, resurse și nervi.

Am avea și mai multe rezultate dacă am canaliza aceste resurse la investigarea schemelor de corupție, despre unele care functionează și acum bine-mersi ți se ridică părul în cap.

Deci, cineva se străduie să ne țină ocupați așa încât să nu prea avem timp de investigarea schemelor de corupție, să ne țină blocați de Facebook, ca materialele noastre să nu ajungă la cât mai mulți cititori.

Iar la poliție, unde am depus plângeri, mă tot întreabă insistent cum ne-au afectat atacurile verbale de pe rețelele sociale.... Le spun așa cum este, dar pentru ei e greu de înțeles, dacă nu ne-a tras nimeni cu o rangă în cap sau nu am ajuns la spital cu dureri de cap, un ochi vânăt sau cu vreo fractură .... Pentru că așa e poliția noastră, trebuie să aibă prejudiciu concret și grav, altfel nu vede că jurnaliștii care aleg să facă investigații jurnalistice pe scheme de corupție, unele mai eficiente decât cele ale procurorilor sau ale poliției, sunt împiedicați cu insistență să-și facă munca ....

Portalul Anticoruptie.md, lansat în 2012 de echipa de jurnaliști a Centrului de Investigații Jurnalistice, este prima platformă anticorupție și de investigație, cu hartă interactivă pe care cetățenii pot sesiza cazuri de corupție, fraude și abuzuri comise de demnitarișți funcționari publici.      

Cornelia Cozonac
2022-09-27 21:24:00

Comentarii