În alegerile locale din octombrie 2019, partidele politice vor trebui să respecte cota de gen de 30 la sută

Cornelia Cozonac
06/08/2019
Facebook

Votând revenirea la sistemul de vot pe liste de partid, parlamentul a operat  modificări la Codul Electoral privind cota de reprezentare și prevederile de plasament proporțional al femeilor și bărbaților pe listele electorale ale formațiunilor politice. Puse în practică, aceste modificări, ar trebui să asigure, cred mai multi experți, șanse egale pentru femeile care vor să obțină funcții decizionale.  

Am discutat cu experta în politici de gen Alina Andronache, de la Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, despre impactul așteptat al noilor amendamente, mai ales în perspectiva alegerilor locale, care vor avea loc în toamnă: „Conform proiectului de lege votat, toate partidele politice, atunci când vor întocmi listele de candidați, vor fi obligate să respecte cota de 40% pentru fiecare decilă, ceea ce înseamnă că la fiecare zece locuri, patru trebuie să fie de sex opus. Cât de benefică este această măsură, și care va fi impactul ei, va fi greu de măsurat. Noi, organizațiile neguvernamentale, am optat ca această cotă de reprezentare de 40 de procente să fie aplicată pe fiecare cincilă, adică ne doream ca două din cinci locuri să fie de sex opus. Noi facem un pas mic, dar important  pentru a asigura sanse și oportunități egale în procesul decizional. Votarea acestui amendament a fost un act de maturitate și un exemplu spre deschidere pentru alte decizii care au menirea de a diminua și alte inegalități pe care le întâlnim în multe domenii”.

Societatea civilă a insistat pe instituirea în lege a obligativității distribuirii proporționale a femeilor și bărbaților pe listele de partid  în cadrul scrutinelor electorale, întrucât,  formațiunile politice, urmare a reformelor bune în domeniul electoral din ultimii ani  în ce privește egalitatea de șanse, promovau femeile, mai mult pentru că erau constrânse de lege. În campania electorală parlamentară din februarie curent experți în domeniu chiar se aratau alarmați, deoarece femeile erau plasate pe locuri cu mai puține șanse și astfel această practică descuraja și dezavantaja femeile în procesul de accedere în Parlament.

Cu toate acestea, numărul femeilor - 23 din 101 deputați - care a ajuns în actualul legislativ este mai mare decât în parlamentul precedent, iar Guvernul condus de Maia Sandu are cele mai multe femei ministre de la obținerea independenței Republicii Moldova - 7 din totalul de 12 miniștri. Totuși, calculele Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, arată că, dacă ar fi fost respectată proporționalitatea pe listele partidelor, am fi avut cel puțin 40 de femei-deputate.  Iată cum explică Alina Andronache: „Dacă râmâneam la sistemul proporțional și se respecta cota de gen de 40%,  în această legislatură trebuiau să fie 33 de femei și dacă mai aplicam prevederile de plasament, atunci trebuiau să fie 42 de femei, un rezultat foarte bun spre care tindem de mulți ani, adică să avem minimum 40 la sută femei în Legislativ”.

Una din noutățile amendamentelor la Codul Electoral este că partidele care nu vor respecta legea privind cota de gen vor fi sancționate, inclusiv cu excluderea din cursa electorală.

Am întrebat-o pe Alina Andronache cum vor funcționa noile modificări ale cadrului normativ în alegerile locale generale, care urmează să se desfășoare la 20 octombrie curent:  „În alegeri locale nu știu cât de mare va fi acest impact, pentru că dacă e să analizăm datele scrutinului precedent, din 2015, atunci vom observa că femeile candidate la funcția de primar  au fost în jur de 22%, comparativ cu 29% în listele pentru consiliile  raionale, și 34 la sută la consiliile locale. Ceea ce înseamnă că în jur de 30% de femei se găseau pe liste în alegerile locale precedente. În proiectul de lege care a fost votat săptămâna trecută  a fost făcută o derogare pentru alegerile locale din octombrie 2019, ceea ce înseamnă că în alegerile locale din 2019 partidele politice vor trebui să respecte cota de 30% femei, adică la fiecare zece locuri trei să fie de sex opus. Este o măsură necesară pentru că era riscul să nu avem cota de reprezentare și prevederi de plasament în următoarele alegeri. A fost o luptă grea, erau deputați care nu susțineau aceste măsuri. Până la urmă aceste măsuri au fost votate”.

Deputații urmează să voteze în lectură finală amendamentele la Codul Electoral într-o sesiune extraordinară.   

Cercetările Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, care are o experiență de peste 10 ani de monitorizare a alegerilor, dar și pe baza  experienței a 33 de țări, inclusiv 28 din Uniunea Europeană, care au aplicat cote de reprezentare pe gen, dar și sisteme de plasament și de sancționare, arată că oferirea șanselor egale la accederea în politică genereză alte decizii  de asigurare a oportunităților egale nu doar în procesul decizional, dar și în câmpul muncii și în alte domenii și reduc din inechitățile sociale.

Materialul a fost difuzat în cadrul rubricii Dreptul Tău, la Radio Europa Liberă.  

        

Cornelia Cozonac
2019-08-06 11:09:00

Comentarii