Cum poate fi eliberată Moldova de guvernarea captivă

Gheorghe Costandachi
25/04/2016
Foto: CIJM

Cea mai bună soluție de recuperare a miliardului furat ar fi ca societatea civilă să facă un Apel din numele poporului către toate structurile europene și internaționale competente, prin care să fie blocate toate conturile tuturor oligarhilor din Moldova care măcar cumva au tangență cu guvernarea, la toți actualii și foștii parlamentari, inclusiv demnitari, miniștri, funcționari de rang înalt, până când nu vor fi recuperate toate mijloacele furate și până nu își va justifica fiecare dintre ei banii în aceste conturi. Mai apoi banii din conturile celor nominalizați să fie confiscați în folosul statului Republica Moldova, dar numai după ce la guvernare va fi o echipă de oameni curați și cinstiți.

De ce trebuie să fie eliminată guvernarea fără credibilitate?

  1. Cu miliardele furate, oligarhul, prin intermediul guvernării subjugate și devotate, cumpără tot ce-i iese în cale, oameni, instituții, structuri de stat, sate, orașe, primari, primării, consilieri, coșărci de Paște, tot absolut. Astfel a început așa un proces de captivitate a țării cu tot cu populație, care nu s-a mai auzit și nicăieri nu s-a întâmplat în lume.
  2. Pentru miliardele furate, populația va plăti triplu, plus degradare totală socială. Au furat un miliard de dolari, dar se va achita 3, iar diferența va pleca tot la oligarh în buzunar.
  3. Poporul a fost transformat din săraci în sărmani și nevoiași. Hoțiile de miliarde au provocat în țară o adevărată epidemie a foamei. Oameni nu mai au ce mânca. Nici în 1947 nu a fost așa ceva.
  4. Guvernarea împrumută bani de la băncile comerciale cu 26% pentru plata salariilor bugetarilor. Numai anul acesta - 2016, deja s-a împrumutat circa 2,75 miliarde lei, numai în luna martie 1,3 miliarde lei, iar în total datoria constituie la BC peste 9,0 miliarde lei.
  5. Statul (Ministerul Finanțelor) se împrumută de la băncile oligarhului/lor, pentru ca să se îmbogățească și mai mult. Procentele pentru creditele acestea sunt achitate tot de populație.
  6. Populația își plasează economiile în depozitele bancare la 12-20%. Nicio bancă moldovenească astăzi nu este în stare să plătească așa procente pentru depozitele bancare. Înseamnă ca depozitele acestea sunt date în credit statului. Pentru popor, fiți atenți unde vă păstrați banii și dacă are rost să-i mai păstrați acolo.
  7. Guvernarea oligarhică a anulat controalele de stat. Scopul este numai unul - să șteargă urmele miliardelor furate. Nu pentru ca să aibă grijă de mediul de afaceri și cei care prin mica afacere își câștigă subexistența, dar pentru a comite evaziuni fiscale, contrabandă și falsificare de mărfuri la nivel de stat. Deci se comit evaziuni fiscale colosale în prezent, iar anularea controalelor nu are nimic cu slăbirea presiunii asupra mediului de afaceri. Din contra, cei mici și medii sunt supuși încă și mai mult presiunilor fiscale și de orice tip, după apartenență politică. Adică dacă nu ești la PD, atunci te impunem.

Cum guvernarea întoarce miliardul în prezent

Miliardul se întoarce acum, când guvernul slugă a declarat că scoate cele mai mari întreprinderi la privatizare. Prețurile acestor întreprinderi sun de cel puțin 5-10 ori mai mici decât prețul lor real. Ei din miliardul furat și târâit peste hotare aduc bani câte oleacă înapoi acum sub formă de investiții străine, cumpărând întreprinderile de stat furate, jefuite, devalizate și aduse la falimentare, tot de ei, vezi

Suntem săraci cu totul? Noi nu suntem săraci așa cum încearcă guvernarea să ne prezinte. Ei au provocat așa imagine și situație. Moldova are suficiente surse ca să se autoadministreze. Firmele celor de la guvernare comit evaziuni fiscale colosal de mari. Au înlăturat persoane din fruntea unor instituții de stat care prezentau amenințare pentru guvernarea oligarhică și stăpânul lor real și și-au plasat slugile lor loiale criminalilor.

Economia subterană în prezent care circulă pe lângă cea oficială a atins dimensiuni  colosale și se echivalează cu cel puțin încă un Produs Intern Brut sau 135,0 miliarde lei. Pentru informație! O analiză superficială a demonstrat că economia subterană în prezent depășește PIB-ul oficial al moldovenilor și atinge aproximativ 120% în raport cu acesta.

Banii de la gasterbaiteri sunt deposedați. Moldova a avut posibilitate să devină un stat floare, cu economie prosperă mult mai avansată decât acum. Banii trimiși de peste hotarele țării, în perioada 2002-2015, se ridică la 24,5 miliarde dolari americani, echivalentul a 490 miliarde lei sau 7 PIB-uri din 2012, sau bugetul de stat pentru următorii 20 de ani, sau drumuri în toată țara ca în Germania și agricultură ca în Olanda, sau salariul mediu pe economie de circa 14 000 de lei, sau pensia minimală de 5000 lei, sau etc.

În loc să fie create posibilități de a fi investiți acești bani, guvernarea i-a furat sau au fost deposedați de guvernările 2009-2016, prin prețuri mari la produsele alimentare, energie electrică, gaz, carburanți și servicii comunale, atacuri raider la bănci, jefuire de bănci etc.

Jefuitul continuă și în prezent? Guvernarea ilegală ne jefuiește în continuare. În anul 2015 au fost date credite în jur de la 27 miliarde lei moldovenești, știind că nimeni nu vor mai întoarce acești bani. Peste 500,0 milioane dolari au mai fost furați, fapt despre care tace pretinsa guvernare oligarhică.

Centrul de coordonare a furturilor și fraudelor financiare este la Banca Națională a Moldovei. Toate aceste crime au fost comise sub tutela Băncii Naționale care a protejat cu mare precauțiune aceste procese să nu le cunoască nimeni.

Pe parcursul anilor 2009-2015 ajutoare nerambursabile și granturi, Moldova a primit aproximativ 2,3 miliarde dolari. Bani pentru reforme și investiții în creșterea competitivității. Competitivitate nu avem, reforme nu s-au făcut, banii tot nu-s. Au fost furați de guvernare, care prin fals și minciună au câștigat alegerile.

Ce trebuie de făcut legal că guvernarea să se ducă. E timpul de-i schimbat. Societatea poate face aceasta. Căi legale există foarte multe. Ei se îmbogățesc, iar lumea sărăcește cu totul, mai departe. Dacă guvernarea nu conștientizează și nu încearcă măcar să audă cerințele societății civile, atunci, pentru a începe scoaterea țarii de sub lespedea captivității oligarhice și a-i impune să declanșeze alegeri anticipate legale se poate declanșa:

  • Nesupunerea civică totală a populaţiei și agenților economici;
  • Retragerea banilor din bănci pentru că lumea să nu-i piardă;
  • Neplata impozitelor şi tuturor taxelor la bugetul de stat, fapt ce ar paraliza sistemul financiar;
  • Neplata contribuţiilor obligatorii sociale de stat şi a contribuţiilor pentru asigurarea obligatorie în medicină, ar exploda sfera socială;
  • Neplata pe o perioadă de o lună și mai mult a serviciilor comunale, asigurare cu apă şi canalizaţie, a agentului termic, a gazului natural şi a energiei electrice;
  • Renunțarea cetăţenilor şi agenţilor economici la schimbul de valută;
  • Forţarea partenerilor de dezvoltare pentru a nu susţine gruparea oligarhică de la guvernare.

 

Gheorghe Costandachi
2016-04-25 16:55:00

Comentarii