Cum sunt furați moldovenii de operatorii de telefonie mobilă

Jefuirea moldovenilor continuă pe toate canalele posibile și imposibile, iar structurile responsabile stau și privesc la asta liber. Să fie oare Consiliul Concurenței de mână cu acești storcători?

Gheorghe Costandachi
29/03/2016
Foto: agerpres.ro

Moldovenii sunt jefuiți anual de cel puțin 510,42 milioane lei, numai de la un singur serviciu, impus clienților săi contra voinței lor, de către operatorii de telefonie mobilă din Moldova. Așa servicii există mult mai multe. Astfel, moldovenii sponsorizează anual operatorii de telefonie mobilă cu aproximativ 1,5 miliarde lei, care ulterior sunt furați, nedeclarați, transformați în valută străină din valuta trimisă de sărmanii cetățeni de peste hotare și scoși peste hotare ilegal, prin diferite scheme, de exemplu import de servicii, care nu există.

Dacă gândiți că sunteți mințiţi și jefuiți numai la gaze naturale, energie electrică, căldură, apă și prețuri la toate felurile de marfă atunci vă greșiți.

Pe lângă faptul că la fiecare apel telefonic sunt taxați, de către Moldtelecom, chiar dacă la celălalt capăt al liniei nu răspunde nimeni, moldovenii nu știu cum sunt amăgiți și furați deschis ca în Codri.

Puțini cetățeni cunosc că având un număr de telefonie mobilă, plătesc pentru diferite servicii care nu le trebuie, nu le folosesc și nici nu știu despre existența lor și că au aceste servicii absolut inutile.

De exemplu, dacă ați trimis un SMS la diferite numere care apar în publicitatea de la televizor sau despre unele promoții, loterii etc., atunci să știți că din acel moment ca și când ați dat acordul, ca din contul dumneavoastră, operatorul de telefonie mobilă să scoată bani. Câți bani se scot? Aceasta depinde de obrazul acelor operatori.

După că ați trimis acel SMS, automat sunteți conectat la diferite servicii cu plată, fără voia dumneavoastră. Acordul dumneavoastră ca și când este dat, atunci, când printr-un SMS sunteți informat despre existența acestui serviciu.

Majoritatea moldovenilor, 99 la sută, nu atrag atenția la acele SMS, care sunt furnizate de operatorii de telefonie mobilă, și nu întreprind nicio măsură. Chiar dacă clientul reacționează și anulează acest serviciu, atunci peste câteva zile primește un alt mesaj, despre care este informat că din nou a fost conectat la astfel de servicii.

Mai mult, dacă vrei să te dezabonezi de la serviciul impus de operator, tot trebuie să plătești. Secretul este, că chiar dacă te-ai dezabonat de la el, atunci în următoarea lună primești un alt SMS despre prelungirea acestui serviciu și dacă nu reacționezi, automat din nou devii client al acestui serviciu inutil, și dacă din nou doriți să vă dezabonați de la acest serviciu impus, iarăși trebuie să plătiți pentru dezabonare, și tot așa înainte…

Este o zicală: Vrei nu vrei, bea Grigore agheasmă.

Unul dintre aceste servicii este impus pe gât moldovenilor de către un operator de telefonie mobilă, cu o melodie de așteptare. Acolo sunt 4 categorii de prețuri, însă nimeni dintre clienți nu știe despre aceasta. Deoarece majoritatea nu cunoaște asta, atunci operatorul la alegerea sa aplică a doua categorie care costă 12 lei lunar. Astfel, fiecare client al acestui operator, măcar o dată primește un asemenea SMS, dacă a trimis un SMS la diferite reclame de la televizor. Analiza demonstrează că cel puțin 75% dintre clienți au trimis SMS legate de reclama de la televizor.

De exemplu, unul dintre operatorii de telefonie mobilă, încă în anul 2013 avea 1 milion 552 mii de clienți. Atunci este foarte simplu de făcut matematica. Dacă numai jumătate dintre clienți folosesc acest serviciu ilegal, atunci numai într-o lună, acest operator, jefuiește populația de aproximativ 9,312 milioane lei, ceea ce anual constituie aproximativ 111,774 milioane lei.

Tariful lunar nu este încă tot. Pentru acest serviciu moldovenii în fiecare zi plătesc câte 26 de bănuți pentru existența lui, pur și simplu. Să calculăm mai departe ce iese. Luna are 30 de zile, iar câte 26 de bănuți în fiecare zi se egalează cu 7,8 lei lunar, iar anual constituie 93,6 lei MD. Aceasta înseamnă că fiecare client al acestui operator, care utilizează acest serviciu, pur și simplu, sponsorizează acest operator anual cu 93,6 lei.

Dacă numai jumătate din numărul de clienți folosesc acest serviciu, atunci suma stoarsă din moldoveni este egală cu aproximativ 73,62 milioane lei anual.

În total, numai de la aceste două componente ale acestui serviciu ilegal, impus de către acest operator, suma anuală brută ar constitui 185,384 milioane lei. Această sumă nu include alte plăți pentru dezabonare sau alte categorii de tonuri impuse. Dacă raportăm la ultimii 5 ani, atunci această sumă ar constitui 926,97 milioane lei.

Atenție!

Această sumă este doar numai de la un serviciu, dar operatorii impun mult mai multe servicii contrar voinței clienților de telefonie mobilă.

Așa servicii sunt impuse cetățenilor de către toți operatorii de telefonie mobilă și fixă.

Volumul anual stoarcerii banilor din buzunarul moldovenilor, fără voința (acordul) lor, s-ar cifra la aproximativ un miliard și jumătate de lei.

Presupun că aceste sume prin diferite scheme nu sunt impozitate, iar rapoartele lor financiare sunt departe de adevăr.

Conform raportului ANRCETIRM, în Moldova, în anul 2013, erau 4,296 milioane de utilizatori. Dacă numai 50% din ei folosesc, fără să știe cu bună seamă, serviciile ilegal impuse, atunci suma de bani stoarsă ilegal din moldoveni ar atinge aproximativ 510,42 milioane lei anual.

De ce nu reacționează nicicum Consiliul Concurenței nu se cunoaște.

Să fie oare de mână cu ei?

Gheorghe Costandachi
2016-03-29 08:00:00

Comentarii