În ultimii trei ani, cu diferite ocazii, de mai multe ori, am avertizat că votarea de către Parlament și punerea în aplicare a Legii despre procuratură inevitabil va duce la transformarea celei mai importante instituții de stat a Republicii Moldova în bâtă politică. Ultima dată, despre aceasta am scris în Scrisoarea deschisă adresată deputaților din Legislativul Republicii Moldova. În ajunul Adunării Generale a Procurorilor am avertizat că, candidații care „trebuie” să fie aleși,au fost selectați din timp și că „alegerile” vor fi o formalitate.
Luând act de lista „aleșilor”, dar și din discuțiile cu foști colegi, recunosc că nici eu nu m-am așteptat că vor merge atât de departe. Rezultatele nu s-au lăsat așteptate, ba unele chiar au anticipat evenimentul. Procurorul anticorupție, Viorel Morari, a anunțat că în timpul apropiat vom afla despre intentarea mai multor cauze penale, inclusiv pe numele membrilor unor partide...
Aflăm că Procurorul General interimar a solicitat consimțământul CSM pentru intentarea unui dosar penal pe numele judecătoarei Curții de Apel Chișinău, Domnica Manole, vicepreședinta Colegiului disciplinar al judecătorilor, cazul fiind legat de decizia CEC de a respinge acceptarea celor 400.000 de semnături în susținerea referendumului. Desigur că miroase de la o poștă a POLITICĂ, unde este aici falsul sau altă încălcare intenționată a legislației procesual-penale pe care ar fi admis-o judecătoarea D. Manole? În teoria sovietică despre Stat și Drept se spunea că nu poate fi justiție din Tambov, justiție din Oriol sau din Rostov-pe-Don, justiția trebuie să fie UNIFORMA pe teritoriul întregii țări.
La noi, Procuratura Generală înțelege înfăptuirea justiției în dependență de „cine comandă muzica”.
Domnica Manole vine dintr-o familie de țărani cu mulți copii.Tatăl Domnicăi a fost omul din categoria celor care atunci când se salută își scoate pălăria. În spatele Domnicăi nu stă nimeni, în afară de cei peste 20 de ani dedicați justiției. Eu doi ani la rând am scris sute de pagini aducând argumente incontestabile că adjunctul procurorului mun. Chișinău dl Gherasimenco, intrând în cârdășie cu judecătoarea sect. Centru, dna Vasilevici,prin falsificări și abuzuri de serviciu l-au eliberat ilegal de sub arest pe unul dintre liderii unui grup de traficanți de droguri. Curtea de Apel a anulat sentința emisă vădit ilegală și i-a aplicat făptașului 7 ani de închisoare cu executare, dar ia-l de unde nui! Fiind eliberat ilegal, criminalul a dispărut și până azi poliția îl caută, pe banii statului luați din buzunarul aceluiași țăran jecmănit, și fără niciun rezultat.
În ciuda încălcărilor vădit admise de către procurorul Gherasimenco și a judecătoare Vasilevici, Procuratura Generală a luat apă în gură și tace chitic.Exemple similare în care PG nu a luat nicio atitudine, pur și simplu a preferat să fie oarbă, sunt multiple, despre ele am vorbit la conferința de presă pentru care am fost persecutat. Nici întoarcerea decorațiilor primite pentru serviciul impecabil pe parcursul anilor, în semn de protest pentru abuzurile în serviciu comise de către fostul procuror Gurin, n-a sensibilizat pe nimeni.
Indiferența ne va hotărî soarta.Mai devreme sau mai târziu, INJUSTIȚIA va intra în casa și în sufletul fiecăruia dintre noi. Am fost eu, azi e Domnica Manole, cine va fi următorul? Oricine care ARE PĂRERE, o altă părere.
Comentarii