Cine a apăsat "butonul de comandă" pentru a solicita intervenția SMURD?

Ion Diacov
03/06/2016
Foto: dse.md

Am citit declarația primarului Capitalei, Dorin Chirtoacă, despre tragedia care s-a soldat cu decesul echipajului SMURD din România. Știu că edilulului îi place să facă show-uri, dar este ridicol și miroase a cinism să faci politică despre unire sau să justifici consecințele neglijenței în serviciu, folosind ca pretext calamitățile naturale și moartea tragică a patru tineri, care în opinia mea este rezultatul iresponsabilității sau a abuzului unor persoane cu „acces la butonul de comandă”.

Echipajul SMURD din România activează pe teritoriul Republicii Moldova în urma unei decizii caritabile a Guvernului de la București. Eu înțeleg că echipajul SMURD este chemat să salveze vieți omenești în cazuri excepționale, care au suferit în urma unor catastrofe, accidente, intoxicații sau infecții necunoscute sau cu efecte neașteptate etc. sau cazuri precum „decesul lui Sorin Paciu”, când cineva a avut interesul de a mușamaliza o vânătoare ilegală. Eu cred că echipajul SMURD se deplasează în urma analizei situației, în care este solicitat de către o comisie specială sau de o persoană cu funcții înalte de răspundere.

Sunt cazuri când în Chișinău ambulanța nu vine ore întregi. Ar fi interesant să aflăm cine a decis să cheme echipajul SMURD din altă țară pentru transportarea în Chișinău a unei bătrâne de 85 de ani? Oare nu cumva sub pretextul caritabil de a salva vieți omenești  avem de-a face cu neglijență sau abuz în serviciu sau cu interese de alt gen!?

Consider că este necesară o anchetă jurnalistică profundă și competentă, căci cea a procurorilor, în condițiile reale ale Moldovei, nu insuflă încredere că va stabili adevărul. În Republica Moldova cinismul stă în capul mesei în toate sferele, inclusiv în situații tragice, când se pierd vieți omenești nevinovate. Cred că simultan cu instituirea zilei de doliu național, președintele trebuia să constitue o comisie specială de stat pentru cercetarea circumstanțelor în care s-a produs catastrofa cu echipajul SMURD solicitat din România, sau CINEVA nu are interes să fie stabilit adevărul?

Ion Diacov
2016-06-03 12:00:00

Comentarii