Dezmăţul procuraturii

Ion Diacov
22/06/2016

Calculatorul din biroul judecătoarei Curții de Apel Domnica Manole a fost ridicat de procurorii Anticorupție. Consider că este o acțiune abuzivă şi ilegală din următoarele considerente:

Hotărârile Consiliului Superior al Magistraturii pot fi contestate la Curtea Supremă de Justiţie  de către orice persoană interesată în termen de 15 zile de la data comunicării, conform art. 25 al Legii privind CSM, ceea ce Domnica Manole a făcut. De asemenea, ea a cerut suspendarea hotărârii până la soluționarea în fond a cauzei, dar până astăzi Curtea Supremă de Justiție nu s-a expus asupra suspendării, deși era obligată în aceeași zi să se pronunțe, așa spune Codul de Procedură Civilă, care este valabil și obligatoriu pentru CSJ.

Urmărirea penală nu putea fi încă începută și nu puteau fi efectuate acțiuni de urmărire penală odată ce Hotărârea CSM se supune căii de atac și nu este definitivă.

Procuratura Anticorupție, în cazul judecătorilor Nogai, Clim și Arnaut de la Curtea de Apel Chișinău, a fost în imposibilitatea de a efectua urmărirea penală, după ce CSJ a anulat hotărârea CSM privind acordul pentru pornirea urmăririi penale.

Calculatorul judecătorului conține, cu siguranță, corespondență și un șir de alte comunicări care cad sub incidența inviolabilității corespondenței și a persoanei și putea fi ridicat de către organul de urmărire penală, doar cu autorizarea judecătorului de instrucție, conform prevederilor art.301 Cod procedură penală. În hotărârea sa judecătorul de instrucţie era obligat să indice concret ce obiecte pot fi ridicate, în situaţia  dată  calculatorul – ce informaţii prezintă interes pentru urmărirea penală. Prin urmare, în cazul judecătorului Manole, toate aceste prevederi nu s-au respectat. Dacă Domnica Manole prezenta benevol informaţia solicitată, procurorii n-aveau dreptul sa facă percheziţii sau să ridice calculatorul.

Dacă se procedează ilegal cu deputatul Vlad Filat, dacă se procedează ilegal cu judecătorul Curţii de Apel Chişinău, Domnica Manole, atunci la ce se poate aştepta cetăţeanul de rând din partea Procuraturii, condusă de un procuror general interimar?  Despre aceasta eu am atenționat societatea încă în luna martie.

Voi reveni cu detalii la acest subiect.

 

 

 

Ion Diacov
2016-06-22 23:44:00

Comentarii