Fățărnicie fără precedent

Ion Diacov
09/03/2017
Procurorul Igor Popa. Foto: CIJM

Astăzi, procurorul general Eduard Harungen și-a prezentat adjuncții în fața jurnaliștilor. Unul dintre ei este controversatul procuror Igor Popa, care, așa cum a scris presa, se face responsabil de fabricarea mai multor dosare penale în perioada guvernării comuniste, dar și de mușamalizarea dosarelor privind evenimentele din 7 aprilie 2009.

La o întrebare a unui jurnalist, domnul Harunjen a anunțat că un procuror din Procuratura mun. Chișinău a fost suspendat ieri din funcție, întrucât, din 2016, este anchetat pentru că a arestat ilegal o persoană care a ispășit 5,5 ani de închisoare în dosarul privind dublul omor de la Durlești, iar statul a fost obligat să îi plătească persoanei deținute compensații morale în valoare de 1,5 milioane de lei. Mai multe detalii despre caz, procurorul general nu a oferit.

O PRECIZARE. Procurorul suspendat este domnul Cociu, învinuit de Venera Gasparean în alte cazuri. Important este să se rețină că la momentul reținerii ilegale a domnului Crăciun, Cociu era procuror pentru exercitarea urmăririi penale pe cazuri excepționale în Procuratura Generală, iar șeful acestuia era, ATENȚIE!, IGOR POPA. Ultimul, în loc să fie pedepsit pentru neglijență în serviciu, a fost numit în funcția de adjunct al procurorului general, responsabil de toată ancheta din republică.

Mai mult, procurorul general a tăinuit că în același dosar au mai fost ilegal arestați doi frați, unul din ei a fost etapat în jur de un an din Turcia, iar al doilea s-a aflat internat timp de un an în casa de nebuni. Acestor frați nu li s-a permis să-și îngroape mama care a decedat în această perioadă de timp. Interesant, acestor frați le vor fi plătite compensații, ori ei vor continua să-i declare ...vinovați? Eu anterior am făcut declarații că este cunoscută persoana care a comis dublul omor de la Durlești. Eu am solicitat acel dosar, dar așa și n-am avut acces la el. Oare nu cumva conducerea Procuraturii Generale încă atunci intuia că eu voi face publice aceste crime pe care ei și azi se străduiesc să le mușamalizeze? Sunt făcute declarații tari că guvernare luptă împotriva corupției. Cu procurori corupți, mediocri? Îmi permit să am dubii că va fi posibil.

Ion Diacov
2017-03-09 20:03:00

Comentarii