Agențiile de știri ne informează că joi, 18 august, la ora 10.00, Curtea Supremă de Justiție va examina cererea magistratei Domnica Manole de recunoaștere nulă a hotărîrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din 31 mai 2016, prin care se cere ridicarea imunității de judecător și darea acordului de a o supune urmăririi penale. S-a scris, se scrie și se va mai scrie că instanța de judecată – în cazul dat ne referim la CSM – a luat o decizie injustă, ca să nu o numim altfel. Din păcate, toate protestele noastre nu s-au soldat cu vreun rezultat.
Se știe că motiv pentru ridicarea imunității magistratei a servit hotărîrea judecătorească a acesteia din 14.04 2016 de anulare a hotărîrii CEC din 30-03-2016 cu privire la respingerea organizării de către PDA a unui referendum constitutional. Deja la 22.04.2016, CSJ a anulat verdictul emis de magistrata Domnica Manole din 14.04.2016 și această hotărîre a CSJ este irevocabilă, a devenit LEGE pentru toți.
Partea tristă a acestei istorii este că și dreptatea magistratei Manole ni se prezintă la fel de incontestabil. Ea și-a pronunțat hotărîrea reieșind dintr-o realitate constituțională, și anume aceea că în Legea Supremă a statului nostru sunt articole care se contrazic unele pe altele. În asemenea situații Curtea Constituțională este cea care pune punctele pe „i” În cazul dat, însă, există o hotărîre a Curții Constituționale prin care se constată deficiența articolului relevant din Legea Supremă, în schimb nu există nicio hotărîre judecătorească de aplicare a articolului din Constituție cu privire la organizarea referendumului. În astfel de condiții judecătoarea Domnica Manole nu putea recurge la altă soluție, decât să-și ia ca reper anume acest articol, utilizînd metodele de interpretare prevăzute de Lege și conducîndu-se de propria convingere - așa cum cere norma procesual-penală.
Despre faptul că magistrata D.Manole n-a încălcat normele prevăzute de legislația penală a Republicii Moldova la adoptarea hotărîrii sale din 14.04.2016 s-au expus foști și actuali judecători notorii, procurori și avocați cu o practică de muncă de 30-40 de ani, reprezentanți ai corpului academic, profesioniști in domeniu cu un trecut ireproșabil. Întru sustinerea poziției magistratei D. Manole pe acest caz s-au expus reprezentanții mass-media, ai societătii civile din R. Moldova, dar și reprezentanții administrației SUA , ai Uniunii Europene. Chiar și Procurorul General interimar E. Harungen recunostea intr-un interviu că nimeni n-a acuzat-o pe dna Manole de fraudă, de încălcare de lege…
Cu toate acestea, se creează impresia că cineva își dorește cu tot dinadinsul ca ea să fie judecată. Mai exact, să fie pedepsită, așa cum au reiterat mai mulți experți, pentru curajul nepermis de a fi emis alt verdict, decât cel care i-ar fi fost sugerat de „sus”. Încercarea de a o judeca pe magistrata Manole nu este nici pe departe singurul act de injustiție admis în ultimii ani în R. Moldova. Este o acțiune premeditată, bine gândită și la fel de bine dirijată ce are ca țintă finală intimidarea judecătorilor independenți, onești, cu poziție civică. Este o acțiune brutală de a reduce intregul corp judecătoresc la tăcere, la supunere oarbă politicului sau unor persoane sau grupuri de persoane corupte.
Prin urmare, adevărul fiind unul singur și neinterpretabil - anume că magistrata Domnica Manole n-a încălcat legea penală – se pot trage trei concluzii în legătură cu ridicarea ilegală a imunității de judecător. Iată care sunt acestea:
- greșeală profesională (ceea ce mi se pare a fi foarte puțin probabil);
- comandă politică (ceea ce mi se pare a fi foarte-foarte probabil);
- reglare de conturi pentru critica adusă de magistrata D. Manole în cuvântările sale din ultimii ani la sedințele Adunării Generale a Judecătorilor în adresa conducerii CSM, dar și pentru unele hotărîri judecătorești, în rezultatul cărora a avut de suferit imaginea unor judecători din conducerea CSJ (foarte probabil).
Însă, oricare ar fi motivul persecutării magistratei Manole, este limpede că ei (și vă îndemn să înțelegeți că nu doar ei!) i se arată, direct sau indirect, la unele articole din Codul Penal, care ar putea fi aplicate în cazul magistretei Manole și, dacă se vor constata și alte nesupuneri, rebelii vor împărtăși destinul doamnei Manole... Asta ar putea însemna că reformele justiției moldovenești au ajuns în stația terminus. Mai mult nu se poate avansa. Ne-au adus pe o linie moartă și ne execută câte pe unul. Noțiunea de stat de drept se va rezuma la ceea ce vor dori să ne explice (dacă vor mai dori!) cei patru călăreți ai Apocalipsei: Parlamentul, Guvernul, Președinția și mai ales El, atotputernicul... Toată lumea, cu excepția membrilor CSM și conducerea CSJ, vede, înțelege și susține corectitudinea decizională a magistratei Manole. Însă nimeni nu ne poate spune ce se poate întâmpla cu ea chiar în doua jumătate a zile de joi...
Se zvonește că printre oligarhii noștri circulă o glumă – sinistră ca și logica lor. Chipurile, a cam venit timpul să-și construiască și Moldova canalele sale. URSS-ul a avut canalul Volga-Don. Și România a avut unul – Dunăre – Marea Neagră. De ce nu ar avea și Moldova un astfel de obiectiv? De exemplu, reabilitarea râului Bâc, care s-a transformat într-un canal de scurgere a deșeurilor.
E o idee. Și dacă am urma și noi logica lor, ar trebui să trimitem la muncă la acest „obiectiv” persoanele care s-au certat cu legea. În primul rând, acelea care ne mint de 25 de ani că ne conduc ba spre Europa, ba spre Siberia, ba spre alte zări. Toate crimele de stat care s-au tot comis în acest răstimp, inclusiv furtul miliardelor, au fost săvârșite cu concursul direct al oamenilor legii. În consecință, ne-au fost alungați de acasă toți copiii, iar pe cei care au mai rămas ne muștruluisec și ne „cultivă” cu ghiontul, aplicând legislația așa cum înțeleg ei. Reforma în justiție (și nu doar în justiție) nu se poate face bâgând pumnul în gurile maghistraților onești.
De aceea vin cu un apel către liderii partidelor parlamentare și celor extraparlamentare, către întreaga națiune de a sta cu ochii pe CSJ, pe 18 august 2016, dacă sunteți împotriva dezmățului judecătoresc, dacă doriți să apărați dreptul decizional al judecătorilor și să protejați statul de drept.
P.S. Domnica Manole nu este doar un magistrat exemplar, ea a absolvit școala medie cu medalie de aur, a absolvit USM cu diploma roșie... Recomand candidatura ei partidelor care caută un candidat comun la funcția de PREȘEDINTE al R. Moldova.
Comentarii