Justiția subjugată politic nu are perspective

Ion Diacov
02/07/2016
Foto: facebook.com

Despre imunitatea judecătorilor s-a discutat mult și la diverse niveluri. În legătură cu apariția în spațiul public, tot mai frecvent, a exemplelor de corupție în tagma judecatorească, multă lume consideră că lipsirea de imunitate a judecătorilor va duce la diminuarea corupției în rândul acestora. Sunt de acord că judecătorul, dar și deputatul, nu trebuie să beneficieze de imunitate în cazurile când este prins beat la volan, când ia mită, când fură, când comite orice altă crimă de drept comun.

Un exemplu clasic și incontestabil -  când judecătorul are dreptul la imunitate deplină si exclude posibilitatea de a fi influențat de autoritatea statului în activitatea sa profesională -  este cazul Domnicăi Manole, adică acel caz în care decizia judecătorului este bazată pe lege și este adoptată din propria convingere a judecătorului.
Numai un procuror foarte rău intenționat și cu un puternic simț de inviolabilitate personală poate să se incumete să pornească urmărirea penală pe un astfel de caz, numai un procuror care nu-și iubește profesia poate să pună instituția pe care o reprezintă într-o situație jenantă atât în fața propriei națiuni, cât și în fața organizațiilor internaționale.


În prezent,  judecătoarea Domnica Manole este invitată la conferințe internaționale ale judecătorilor, este primită la ambasade străine, în apărarea ei sar oficiali ai UE și SUA. Manole se bucura de o puternică susținere din partea societății civile din Republica Moldova. Numai niște justițiari contaminați de miopie politică sau foarte rău intenționați nu-și dau seama de prejudiciul pe care îl aduc imaginii justiției moldovenești, imagine și așa grav afectată.


Demnitarii care s-au lansat în hărțuirea judecătoarei Domnica Manole pentru o decizie pronunțată cu respectarea tuturor rigorilor și normelor naționale și internaționale și, în primul rând, Procurorul General interimar trebuie sa conștientizeze faptul că, comunitatea internaționala va califica aceste acțiuni ca o imixtiune crasă în activitatea judecătorească, ca o tentativă inadmisibilă la libertatea decizională a magistraților, care inevitabil va avea un impact negativ asupra finanțării de mai departe a justiției, dar și a guvernării moldovenești per ansamblu.


Sunt convins că acești demnitari nu conștientizează drama în care ei au împins organele de drept ale Republicii Moldova. Numai demiterea in-corpore a actualilor conducători ai organelor de drept și scoaterea acestor instituții de sub influența politică poate salva situația.  Cred că  poporul - suveranul acestei țări - trebuie să iasă în piață și să nu plece acasă până nu va scoate organele de drept de sub jugul politic. Altă variantă nu există.

Ion Diacov
2016-07-02 20:55:00

Comentarii