Banii publici sunt banii noştri, dar la Bălţi se crede altfel

Diana Grosu
03/12/2015
Foto: europalibera.org

Vrem instituţii curate, fără corupţie, dar asta nu este posibil fără o transparenţă în procesul decizional. Mai ales atunci când este vorba despre banii publici! Fiind o locuitoare a municipiului Bălţi m-am implicat în mai multe proiecte de combatere a corupţiei la nivel local, inclusiv în cel care se numeşte: “Banii publici sunt şi banii mei”.

În cadrul campaniei electorale din această vară, noul primar a promis că pentru el este o prioritate să asigure transparenţa în tot ce face. Am crezut, aşa că m-am înarmat cu o foaie şi un pix şi am scris... o solicitare. Voaim să aflu cum se cheltuie banii publici. Am înregistrat cererea pe 27 iulie.  Dar se pare că activităţile de monitorizare civică nu sunt binevenite la Primarie, deoarece la această adresare nu am primit niciun răspuns. Nici chiar atunci când am mers la secţia Achiziţii publice a Primăriei Bălţi  nu mi s-a oferit acces la dosarele de achiziţii publice. Doamnele de acolo au spus că toate aceste dosare au fost transmise unei comisii de audit. Nu m-am dat bătută şi am mai scris o solicitare, pe 6 august, cu rugămintea de avea acces la dosarele deja studiate de comisia respectivă. Am făcut trimitere şi la legi: Legea cu privire la accesul la informaţie, Legea cu privire la transparenţa în procesul decizional, Hotărârea de Guvern nr. 96 cu privire la acţiunile de implementare a Legii cu privire la transparenţa în procesul decizional etc., însă mi-a venit cu întârziere un răspuns semnat de Renato Usatîi, în care se spunea citez„nu sunt numerotate, nu sunt şnuruite şi nu sunt ştampilate, ceea ce creează de asemenea un obstacol în satisfacerea solicitări” mele.

Pe 22 septembrie am înaintat o altă adresare în care am solicitat “în scopul încurajării concurenţei şi asigurării transparenţei în procesul decizional vrem să vă aducem la cunoştinţă ca în baza Hotărârii de Guvern Nr.1404 din 10.12.2008 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la modul de calculare a valorii estimative a contractelor de achiziţii publice şi planificarea acestora, publicat: 19.12.2008 în Monitorul Oficial Nr. 226-229 art Nr 1423: “După publicarea anunţului de intenţie în Buletinul Achiziţiilor Publice şi pe pagina oficială a Agenţiei Achiziţii Publice în reţeaua Internet, autoritatea contractantă este obligată să publice pe website-ul propriu planul de achiziţii anual sau trimestrial în termen de 30 zile de la aprobarea acestuia”.

Acest articol obligă autoritatea contractantă, în cazul dat Primăria mun. Bălţi, să publice pe pagina web Planul anual de achiziţii. Deşi, între timp, site-ul Primăriei a devenit funcţional, iar Planul deja se pune în aplicare, documentul aşa şi nu a fost făcut public. Cetăţenii nu ştiu cum şi unde se cheltuie banii publici, care sunt banii noştri!

Mă întreb cu tristeţe cine sunt cu adevărat cei care ne reprezintă şi ce fac ei pentru cei care i-au ales? Întrebarea este retorică desigur. Voi îndrăzni totuşi să îi adresez o întrebare primarului Usatîi:  „Cum asiguraţi transparenţa în cadrul Primăriei Bălţi şi cum creaţi climatul zero de toleranţă faţă de corupţie dacă batând drumul instituţiei pe care o conduceţi nu pot să obţin nicio informaţie cu privire la achiziţiile Primăriei - nici pe site, nici la solicitările depuse în formă scrisă de cel puţin 3 ori? Doar aţi promis!” 

Diana Grosu
2015-12-03 10:06:00

Comentarii