Cui îi pasă de achizițiile publice în educație la Bălți

Diana Grosu
02/08/2016
Foto: business24.ro

Este cunoscut de toată lumea că, sub efectul concurenței, prețurile scad, calitatea e mai bună și consumatorul este cel care are de câștigat în ultimă instanță. În cazul în care este stimulată concurența loială în cursa pentru banii publici, pot fi cumpărate bunuri și servicii la prețuri mai bune și de o calitate mai bună. În acest fel se pot economisi  banii publici și se pot rezolva mai multe probleme la nivel local.

Zilele acestea am participat la ședința grupului de lucru unde s-a discutat despre reparația capitală a cantinei Liceului Teoretic „Mihai Eminescu”. Nicio societate comercială  nu și-a prezentat oferta pentru  această licitație.

Am verificat dacă Direcția învățămănt, tineret și sport a Primăriei mun. Bălți a afișat vreun anunț cu referire la licitarea aceestei lucrări. Pe site-ul oficial al instituției, http://dits-balti.md/, directia nu a publicat nicio informație cu  privire la acest tender și nici cu privire la vreo  altă licitație pentru achiziții în educație.  

Am verificat și site-ul oficial al Liceului Teoretic „Mihai Eminescu”, http://www.liceulmihaieminescu.org, cel pentru care s-a alocat o sumă de bani pentru această reparație. Nici aici nu am gasit vreo informație cu privire la licitația respectivă.

În calitate de membru al grupului de lucru, din partea societății civile la primăria mun Balți, le-am adresat o solicitare  viceprimarului din Bălți, Igor Șeremet, care  este conducător  al grupului, și doamnei Tatiana Dubițkaia, șefa Direcției învățământ, tineret și sport. I-am rugat pe aceștia să remedieze situația. Le-am adus la cunostință faptul că pe site-ul DÎTS Bălți nu exista un plan anual de achizitii, deși legislația o cere, nici invitații de participare la concursuri de achiziții, nici contracte atribuite.

Este foarte important ca societatea civilă să urmărească, contractele atribuite mai ales că, după ultimele schimbări în lege, Direcția este în drept să încheie acorduri de piâna la 80 de mii de lei fără a trece prin procedura de achiziții publice și fără posibilitatea de a afișa informația despre contracte prin intermediul Agenției Achiziții Publice. Este binecunoscut faptul că acolo unde nu există transparență în administrarea banilor publici, apar riscuri majore de cheltuieli iraționale, de corupție.

Răspunsul oficial parvenit de la DÎTS Bălți a fost de-a dreptul uluitor pentru mine. Printre rânduri am citit că ei au un plan de achiziții încă din luna ianuarie, dar că numai ei  știu ce conține acesta. Mi s-a spus să caut contractele pe pagina tender.gov.md unde sunt 6000 de autorități contractante. Această căutare necesită mult timp și o anumită abilitate. Informațiile despre concursurile cu privire la achiziții trebuie să fie căutate în Buletinul Achizițiilor Publice, publicație pe care trebuie să o cumperi sau la care trebuie să te abonezi, deci care nu este accesibilă tuturor cu ușurință. 

Discutam cu o colegă subiectul și ea îmi spune că nu trebuie să mă amestec în astfel de probleme și să las instituțiile legale să le rezolve. O astfel de atitudine m-a întristat profund și, din păcate, ea este prezență în gândirirea multor cetățeni.

Părerea mea este că noi, ca cetățeni, trebuie să veghem în permanență la tot ce înseamnă atribuire de contract public, la tot ce înseamnă utilizarea banului public. Doar cu multă vigilență și cu o atitudine responsabilă și activă putem impiedica actele de corupție și atribuirea contractelor publice pe baze ilegale. Eu consider că oamenii trebuie sensibilizați în permanență să aibă o atitudine responsabilă și să participle la viața publică pentru a păstra și menține tânăra noatră democrație, pentru a veghea la respectarea legii.

În acest context, eu cred că Direcția învățământ, tineret și sport din Bălți, dacă nu ar avea nimic de ascuns în privința acestor contracte publice, ar fi trebuit să îmi ofere răspunsuri clare și colaborarea în aflarea adevărului în privința acestor contracte. Pentru a rezolva aceste probleme, propun să organizăm o ședință comună a tuturor ONG-urilor din mun. Bălți și să găsim soluții comune în privința contractelor, al înfrumusețării școlilor, dar și în privința creșterii calității procesului de instruire în școli. Din păcate, învățământul nu este o proritate pentru cei care ne guvernează, deși toată lumea este de acord că un învățământ de calitate asigură formarea tinerei generații și, în ultimă instanță, privește însuși viitorului țării.

Doamnelor Tatiana Dubițkaia și Svetlana Urzanovscaia (sefă a Comisiei pentru educație a consiliului municipal Bălți), vă rog să luați măsuri pentru a le crea condiții normale copiilor noștri, astfel încât aceștia să aibă acces la servicii de calitate.

 

 

Diana Grosu
2016-08-02 12:25:00

Comentarii