Primarul Renato Usatîi și interesul „nejustificat” al cetățenilor

Diana Grosu
10/05/2016
Foto: moldovenii.md Intrarea în parcul „Andrieş”

Mă aflu acum departe de țară, dar urmăresc cu mare atenție evenimentele de acasă. Am în față o scrisoare oficială semnată de primarul municipiului Bălți, Renato Usatîi. Este vorba despre un răspuns oficial la o petiție prin care un cetățean al mun.Bălți, în numele unui grup de cetățeni, grupul de acțiune Watchdog, solicită informații cu privire la condițiile în care sunt vândute sau date în folosință  terenurile din centrul municipiului în parcul pentru copii Andrieș, un loc frumos, bun pentru plimbări și sport în aer liber. Toți cetățenii sunt alarmați cu privire la ceea ce se întâmplă aici. Pe an ce trece acest parc devine tot mai mic și mai mic, apar diverse construcții sau se extind cu 100% cele care existau. Oamenii se întreabă ce se întâmplă? În ce condiții patrimoniul public din parcuri, care are un regim juridic special sunt vândute, date în arendă? Ce are de câștigat municipiul în urma acestor tranzacții foarte dubioase?- se întreabă orice locuitor al municipiului, pentru că schimbările din acel loc minunat din centrul orașului sunt evidente. Nu fiecare muritor poate înființa o afacere acolo – este cert, dar anumiți oameni pot.

În acel răspuns, după ce sunt enumerate toate autorizațiile de construcție și hotărârile consiliului municipal, în ultimul alineat scrie așa ”…documentele solicitate conțin informații cu caracter personal, cu atât mai mult că, de către Dstră nu a fost justificat interesul pentru informația solicitată, copiile autentificate nu pot fi eliberate”. Actul este semnat de  primarul Renato Usatîi, executor Valentin Gusan.

Dar eu acum vă întreb pe Dvoasrtră, Dle Usatîi, cum să nu fie justificat interesul meu față de vânzarea terenului din parcul unde eu vreau să mă plimb cu copiii și poate strănepoții mei vor dori să-și plimbe câinele pe acolo? Cum să nu fie justificat interesul cetățeanului  cu privire la ce a primit în schimb municipiul Bălți după ce a vândut aceste terenuri? Ne interesează foarte mult câți bani a încasat municipiul de pe urma acestor tranzacții? Cum să nu fie justificat interesul? Noi suntem cetățeni activi ai acestui oraș și ne pasă cum se vând terenurile înverzite?  Putem să acceptăm un parc unde sunt mulți copaci și o cafenea și nu ne place deloc parcul în care sunt 2 copaci și 10 restaurante. Cum rămâne cu declarațiile atât de frumoase cu privire la parcul Andrieș făcute de Dvoastră - dar când a venit timpul pentru acțiuni concrete, informații concrete, ați răspuns că sunt date personale și nu este justificat interesul cetățenilor. Va rog să nu mai căutați de ce să vă agățați ca să justificați lipsa de transparență în cauze cu adevărat de interes public, ce țin de administrarea patrimoniului public. Căutați articole în legislație ca să le interpretați în așa fel încât să spuneți foarte justificat: „NU, interesului public”.

Eu zic că locuitorii municipiului au dreptul să cunoasca cât au plătit persoanele interesate pentru a cumpăra terenul din parcul Andrieș. Eu zic că interesul public este justificat. Dumnevoastră ce ziceți?

Diana Grosu
2016-05-10 10:31:00

Comentarii