Întâlnire istorică: și-au dat mâna două lumi aflate într-un Război Rece absurd și dur

Pe fondul tensiunilor între Moscova și Occident, prima întâlnire după aproape 1000 de ani între cei doi lideri ai catolicismului și ortodoxiei este una istorică.

Elena Moldoveanu
13/02/2016

Papa Francisc și Patriarhul Kiril s-au întâlnit ieri pe teren neutru - în Cuba,  în aeroportul din Havana. Prin această întâlnire, cei doi lideri spirituali trimit umanității un semnal clar - când suntem în impas, cel mai important este să comunicăm. Locul acestei întâlniri este și el unul simbolic, încărcat de semnificații. Nu întâmplător a fost aleasă Havana, una dintre capitalele Războiului Rece. Cuba este un arhipelag de o importanță istorică deosebită, cheia între Nord și Sud, Est și Vest. Semnalul este deja dat prin întâlnirile istorice între liderii de la Washington și Havana ca această țară să iasă din izolare și să scape cât mai curând de un embargo, care a produs multă suferință populației țării. Cuba a fost mereu un simbol al eliberării, al independenței, al instaurării unei lumi mai juste, chiar dacă realitatea a fost un pic diferită.  Faptul că această întâlnire a avut loc în Cuba este de asemenea un semnal de ieșire din izolare, a dezghețului pe plan spiritual al acestei țări în teorie atee.

Cei doi lideri spirituali s-au îmbrățișat și s-au privit profund, de parcă s-ar fi înțeles numai din priviri. După ce s-au pupat pe obraz de mai multe ori, Papa a spus: „În sfârşit, ne întâlnim, suntem fraţi. Este foarte clar că aceasta este voinţa lui Dumnezeu”. „Acum, lucrurile sunt mai clare", a declarat la rândul său patriarhul rus.

A fost un moment istoric – o întâlnire faţă în faţă între un patriarh ortodox rus și un papă așteptată de foarte mult timp! Această înlâlnire a fost negociată de peste 25 de ani, dar putem spune că este așteptată de credincioși din anul 1054, când biserica creștină s-a scindat în două mari orientări: catolicismul și ortodoxia. Deși această întâlnire se vrea fără implicații politice, nu putem să  nu ne gândim la faptul că Rusia s-a opus un timp îndelungat unei asemenea apropieri. Papa Paul II și-a dorit mult să meargă la Moscova și să se vadă cu liderii politici și religioși ai Rusiei, dar autoritătile de la Kremlin au refuzat. Una dintre valorile fundamentale ale statului rus este ortodoxia, ortodoxia ca păstrătoare a tradițiilor, ca sprijin al puterii politice, ca ajutor suprem pe plan social și uman,  și nu în ultimul rând ca opoziție la valorile și practicile occidentale. 

Contextul este acum unul diferit. Vladimir Putin a fost primit de către Papa Francisc la Vatican în iunie 2015, pentru a doua oară în mai puțin de doi ani.  În situația actuală destul de încordată pe plan mondial, Putin a acceptat ca această întâlnire istorică să aibă loc. Cu o săptămână înaintea acestei întâlniri, Papa Francisc a afirmat că Rusia poate contrubui foarte mult la pacea mondială. Foarte des fotografiat alături de președintele Putin,  Patriarhul Kiril a intervenit personal pentru a apăra justețea atacurilor ruse în Siria.

În cadrul întâlnirii din Cuba, s-au discutat probleme legate de apropierea între cele două biserici, despre soarta creștinilor din Orientul Apropiat, dar s-au atins, fără nicio îndoială, și subiectele legate de criza refugiaților, de războiul din Siria, de situația dificilă din multe țări ce se află în pragul războiului civil. La încheierea discuțiilor, cei doi au semnat o Declarație comună privind „relațiile reciproce dintre Biserici, problemele esențiale ale fraților noștri și perspectivele de dezvoltare a civilizației umane”. Televiziunile au prezentat întâlnirea dintre Papa Francisc şi Patriarhul Kirill drept una fără precedent.

Această întâlnire se vrea un semnal de speranță lansat umanității atât de marcate de conflicte și războaie, de suferință și injustiție. Și-au dat mâna nu numai doi oameni, nu numai doi lideri spirituali ai umanității, ci două lumi aflate mult timp departe una de alta într-un Război Rece absurd și dur.

 

Elena Moldoveanu
2016-02-13 11:17:00

Comentarii