Tratată total diferit decât bărbații

Bărbații se grăbesc să ne cumpere flori, pentru că-i 8 Martie, numai că noi, femeile, am prefera să fim considerate egale cu bărbații tot timpul, să avem aceleași șanse de reușită în toate sectoarele de activitate.

Elena Moldoveanu
07/03/2016
Foto: rador.ro

„Femeia la volan este o pacoste, locul femeii este la bucătărie…” Un stereotip de care bărbații noștri, cei mai mulți, nu vor să scape și basta. Am simțit-o pe pielea mea, astăzi, când am fost nevoită să aștept aproape două ore la un Autoservice. Bărbații au între ei o solidaritate de invidiat, treceau fără rând pentru că fie erau clienți permanenți, fie și-au făcut programare, fie pur și simplu știau cum să-i „convingă” pe mecanici. Am așteptat de nevoie, pentru că  începuse să curgă uleiul sub mașină. La atelierul de vulcanizare, unde am schimbat pneurile, mi-au zis că s-a spart furtunul de frână. Cu frâna nu te joci în trafic, așa că am oprit la primul Autoservice.

Și cum nu sunt prea obișnuiți să vină femeile ca să-și repare mașina, lucrătorii își dau coate la propriu și se abțin cu greu să nu pufnească în râs atunci când te întreabă de ce ai venit și ce probleme are automobilul. Un singur angajat, părând jenat de situație, s-a oferit să-mi caute o cale spre platforma de verificare, după cele aproape două ore de așteptare. Când am dat să intru în garaj, toți angajații au uitat de mașinile la care lucrau și au făcut niște ochi cât cepele, de parcă mă aflam la cârma unui avion și intram ca să le dărâm pereții. Când au văzut că nu se întâmplă nimic, au încetat să-și mai dea coate, continuându-și treaba. Sunt sigură că după ce am urcat la etajul 2, au făcut și bancuri pe seama blondelor la volan,  amuzându-se copios.

Totuși nu cred că există vreo diferență de gen atunci când conduc. Din 2008 nu am luat nicio amendă, iar la școala generală am făcut lecții de șofat,  timp de doi ani.

Foto: bzc.ro

La Autoservice însă ești catalogată din start „femeie la volan” și punctum! Nu mai zic că încep să te prostească prin a-ți umfla devizul sau a-ți povesti că mai sunt și alte piese de schimbat.

Lucrătorul de la Service mi-a zis că problema e în amortizoare. Le-a șoptit ceva vânzătorilor, iar peste 10 minute a venit și răspunsul: „Pentru că azi sunteți prima femeie care a intrat la noi (era deja trecut de amiază), vă facem o reducere de 50 de lei pentru fiecare piesă! Este cadoul nostru cu ocazia Zilei Femeii!”  Trebuia să achit 3 600 de lei, pentru 2 amortizoare, cu tot cu reducere. E mult, e puțin? Am refuzat „cadoul”, după ce am telefonat câțiva șoferi, care mi-au zis că-i o hoție - un amortizor al aceluiași producător costă cu 400 de lei mai puțin bucata.

Și mai prost m-am simțit când a trebuit să ies din garaj. Cel care se ocupa de mașină mi-a zis că va veni „băiatul” (un angajat de-al lor) ca să îmi scoată automobilul, nu din amabilitate, ci pentru că nu avea încredere (mașina era în cel mai dosit colț al încăperii, trebuia să faci slalom ca să ajungi acolo). „Băiatul” a venit și a dat la o parte vehiculele care blocau intrarea. Până s-a mișcat de ici-colo, m-am așezat la volan și am dat în spate. Lucrătorii iarăși și-au abandonat treaba și au început să-mi strige să fac dreapta, să fac stânga. M-am simțit de parcă aveam un handicap.

Așa că astăzi, în ajunul Zilei de 8 martie, m-am simțit ca o adevărată femeie tratată așa cum se cuvine într-o epocă de piatră.  

Egalitate numai pe hârtie

Foto: paginademedia.ro

În teorie, în țara noastra bărbații și femeile sunt egali în drepturi. Când privim însă situația reală și statisticile observăm contrariul. În primul rând,  femeile sunt discriminate la serviciu. Sunt puține femei care ocupă un post de conducere. Cele mai multe locuri de muncă plătite mai prost sunt ocupate de femei. În Moldova, o femeie pierde un venit anual de 7620 de lei, arată o analiză recentă a Centrului „Parteneriat pentru Dezvoltare” și a Platformei Egalitate de Gen. La fiecare leu primit de un bărbat, o femeie primește 86 de bănuți. Diferențele nu sunt doar la salarii, ci și la pensii. Chiar și pentru același timp de muncă și în aceeași companie sau instituție bărbații sunt plătiți mai bine. Șomajul este mai ridicat în rândul femeilor.

În al doilea rând, femeile sunt discriminate pe plan politic. Putem număra pe degete femeile  primare, deputate sau ministre. În familie, de multe ori femeile cunosc violența conjugală și sunt obligate să-și crească singure copiii, confruntându-se cu dificultăți de toate felurile. Din punctul meu de vedere, mai grave sunt stereotipurile, care sunt numeroase și se elimină greu din imaginarul social, mai ales din cel al majorității  bărbaților.

Mulți bărbați consideră că femeia trebuie să fie redusă la o simplă menajeră. Chiar și atunci când aceasta ocupă un loc de muncă, tot ea trebuie să aibă grijă de casă și de copii.  Alt stereotip este cel legat de faptul că unele meserii și posturi pot fi ocupate numai de bărbați. Mai în glumă, mai în serios bărbații consideră femeile inferioare din punct de vedere intelectual. Glumele cu femeile blonde sunt un exemplu în acest sens și se pare că le adoră chiar și Google. O simplă căutare „bancuri despre femei” afișează peste 600 000 de rezultate, în timp ce despre bărbați cifra e tăiată în jumătate.

Mâine e 8 Martie, Ziua Internațională a Femeii. Bărbații se grăbesc să ne cumpere flori și să ne facă daruri și mici atenții. Este un lucru lăudabil, numai că noi, femeile, am prefera să fim considerate egale cu bărbații tot timpul, să avem aceleași șanse de reușită în toate sectoarele de activitate. Faptul că pe planeta noastră există femei și bărbați nu este întâmplător și lipsit de un sens profund. Bărbații și femeile ar trebui să fie  parteneri egali pe toate planurile, fiecare păstrându-și, desigur, diferențele fizice și emoționale.

  

 

 

 

 

Elena Moldoveanu
2016-03-07 20:54:00

Comentarii