„Hânceștenii trebuie să știe”: Apartenența la PD, care a obținut toată puterea în stat prin șantaj și corupție, joacă festa guvernării locale

Grigore Cobzac
18/07/2018
Forumul PDM Hâncești. Foto: facebook.com

Iată și ultima, a șaptea postare din ciclu „Hânceștenii trebuie să știe”. Chiar dacă în toate cele șase postări precedente am descris ineficiența și iresponsabilitatea în actul de guvernare locală a președintelui raionului Hâncești și Consiliului Raional Hâncești (CRH), trebuie să fim conștienți că o asemenea prestație este o consecință și nu însăși problema. Apartenența la un partid (PD) care a obținut toată puterea în stat prin șantaj și corupție le joacă festa. Ei nu se simt dependenți de votul cetățeanului și nu văd un pericol că în urma evaluării, alegătorul i-ar putea sancționa la următorul scrutin. „Votul mixt ne va proteja, noi garantat vom menține puterea” – iată mantra lor. Nici de lege nu au frică. Știți cu ce la Hâncești îi momeau pe cei din alte partide, cărora tot ei le creau probleme? „Veniți la PD și veți avea protecția peretelui de beton”. Fără comentarii.

De ce în aceste condiții ar fi motivați să muncească mult? De ce ar trebui să implementeze reforme, când poți să le mimezi? Spre exemplu, pot numi cei din PD măcar un element implementat din reforma în medicină? Măcar unul în trei ani! După o simplă declarație de intenție ce ține de rețeaua spitalicească și protestul ce a urmat la Cimișlia, subiectul a devenit tabu. Dar poate astăzi răspunde Monica Babuc în ce constă reforma în educație? Situația din domeniu este mai mult decât alarmantă. Ce se întreprinde măcar pentru a stopa declinul? Și aici s-a procedat în stilul care caracterizează PD-ul – s-a apelat la manipulare și minciună. „Noi vom redeschide școlile închise de Maia Sandu!” - mai țineți minte declarația lui Plahotniuc de la tribuna partidului? Zis și făcut… S-au „redeschis” tocmai trei școli! Despre cea din Țepilovo, r-nul Soroca, dna ministru și acum probabil are vise rele. Presa a descris cu lux de amănunte acest caz. Nimic însă nu s-a vorbit despre școala „redeschisă” din s. Fârlădeni, r-nul Hâncești. Este adevărat, copiii au revenit la școala din sat, dar nimic nu s-a spus că acestei școli i-a fost sistată activitatea în 2016, când PD-ul deținea toată puterea de decizie în raion. S-a întâmplat asta după ce au început să fie transportați în satul vecin și copii din clasele întâia - a patra. Asta în condițiile în care CRH în mandatul precedent a stabilit că nu se admite transportarea copiilor din clasele primare. Este manipulare pură marca PD!

Șirul poate continua cu reforma în justiție, unde Andrian Candu la ultima ședință a Parlamentului căuta țap ispășitor. Or, problemele din justiție nu constau în calitatea legislației, care până la urmă este una acceptabilă. Disfuncție în sistem introduce plasarea în fruntea tuturor instituțiilor care cumulativ execută actul de justiție a unor oameni afiliați PD-ului. De aici și dosare politice, justiție selectivă, lipsă de progrese în dosarul furtului miliardului și protecția altor ilegalități răsunătoare.

Până la urmă, un asemenea comportament al guvernării nu poate avea un impact pozitiv asupra calității vieții cetățenilor. Și mai are o problemă acum PD-ul. Din 2009 până în 2015, când au acaparat puterea totală ei doar s-au ocupat cu demolările. Au erodat din interior eforturile la toate alianțele formate de coalițiile proeuropene. Atât la nivel local, cât și central sub diferite pretexte se torpilau inițiative bune. Confirmate bune de ei înșiși prin faptul că ulterior, fiind singuri la guvernare le adoptau în același text! De asemenea, să nu uităm, că toate, toate fără excepție, guvernele de coaliție au fost demise cu votul PD-ului. Exemple în acest sens sunt multiple. Acum privind în urmă și analizând înțelegem că PD-ul „a dat foc” la țară numai să preia puterea.

Un asemenea comportament distructiv a lăsat amprenta profundă asupra Partidului Democrat. Legea inerției însă își face efectul și chiar fiind singuri la guvernare nu reușesc să schimbe trendul. În continuare nu sunt creativi, iar vinovați sunt numiți cei din opoziție, mai nou și partenerii europeni.

Prieteni, chiar dacă toate postările au fost destinate în primul rând hânceștenilor, sunt sigur că mulți dintre dumneavoastră ați găsit similitudini cu alte localități din țară. Nici într-un caz nu-mi doresc să vă provoc o stare de disperare și deznădejde, doar una critică, bazată pe informație din mai multe surse. Unul dintre obiectivele acestor postări a fost și developarea intențiilor actualei guvernări de a obține un nou mandat la guvernare fără evaluarea precedentului, în baza la noi promisiuni. Îndemnul meu – fiți activi și treceți-i la table, sunt cu temele nefăcute!

Apreciez negativ trei ani de guvernare locală ai Consiliul Raional Hâncești și ai președintelui raionului.

Grigore Cobzac
2018-07-18 12:35:00

Comentarii