„Hânceștenii trebuie să știe”: Lipsa de transparență de pe site-ul Consiliului Raional

Grigore Cobzac
15/07/2018
Foto: captură hincesti.md

Pentru astăzi vă prezint a cincea postare din șapte promise sub genericul „Hânceștenii trebuie să știe”. În două rapoarte „Monitorizarea transparenței activității administrației publice locale de nivelul II și a UTA Găgăuzia” pe perioada 01.01.2017 – 31.12.2017 Asociația Promo – LEX menționează Consiliul Raional Hâncești (CRH) cu probleme de acest aspect. Pentru multe APL, în prima perioadă de după alegeri și învestire în funcție sunt caracteristice greșeli simple, care se explică nu prin scopuri ascunse, ci prin lipsă de experiență. Nu este și cazul CRH. Dacă Promo – LEX-ul ar fi analizat și perioada de la 16.07.2015 până la primul raport, concluziile ar fi fost mult mai drastice. Or, timp de un an de zile de la formarea majorității în CRH site-ul a fost inactiv... Nicio decizie, dispoziție sau altă informație nu se publica!

Conștient și în cunoștință de cauză situația respectivă a fost construită de președintele raionului. Deschid parantezele. Primele șase luni s-a motivat că nu este pe plac site-ul (conține o linie verde), după care, pur și simplu a fost lichidat. Următoarele șase luni s-a tot perfectat un site nou. Minune însă, după ce a fost activat, toată informația din perioada 2011-2015 dispăruse. Numai după ce scandalul a ieșit și în presă s-a restabilit ceva informație din perioada precedentă. Dar după ce s-au liniștit apele a devenit clar – este un truc. Or, băieții au „moștenit” un site autorizat, cu o bogăție de info, care asigura o transparență totală în activitatea CRH din 2011-2015. Foarte repede însă au înțeles că toate manipulările, lauda de sine și ponegrirea precedenților sunt combătute de informația de pe site. Soluția au găsit-o rapid. Au procedat mârșav ca întotdeauna. Cu pretext, au șters toată informația dar au restabilit-o selectiv. Mai jos vă aducem câteva mostre care nu s-au regăsit și pe siteul nou.

Timp de patru ani de zile în raion, din toate sursele de finanțare prin APL -1 și APL -2 s-a investit circa un miliard (!) de lei. Toată informația ce ține de surse de finanțare, volumul finanțării, beneficiarul, antreprenorul, termenii ș.a. se publica pe site-ul CRH. Întrebarea ar fi - de ce au șters-o? Logic ar fi fost să-și publice mai jos „realizările” pentru ca cetățenii să poată compara.

Alt exemplu. Anterior am scris cum actuala guvernare raională nu a făcut nimic în proiectul Manuc Bey. Credeți că ei asta recunosc? Pe site-ul vechi putea fi vizualizată toată informația despre derularea proiectului de la început, dar care venea în contradicție cu poziția lor(CRH) perfect descrisă de Alecu Donici în fabula „Musca la arat”. Au șters-o și pe aceasta.

De asemenea, acum de pe site lipsesc așa informații ca strategia de dezvoltare a raionului, descrierea raionului, bugetul raionului, organigrama, CV-urile conducătorilor și declarațiile de avere și interese ale acestora, informația privind achizițiile publice și informația despre proiecte investiționale 2015 - prezent.

Nu știu cum cititorii, dar în viziunea mea situația cu site-ul CRH descrisă mai sus este una relevantă. Arată în toată splendoarea sa actuala conducere a raionului - ineficientă, mincinoasă și obraznică. Nu ar fi ei însă destoinici exponenți ai elitei PD-ului dacă nu ar fi și agresivi. Dar despre aceasta data viitoare.

Grigore Cobzac
2018-07-15 09:31:00

Comentarii