„Hânceștenii trebuie să știe”: Proiectul Manuc Bey, pe cât de frumos și romantic, pe atât de real pentru finalizare, astăzi este îngropat

Grigore Cobzac
12/07/2018
Conacul Manuc Bey. Foto: moldovenii.md

Lecturați a doua postare din cele șapte promise sub genericul „Hânceștenii trebuie să știe”. Vom vorbi despre investiții, mai bine zis despre lipsa lor.

Complexul Manuc Bey din Hâncești este deja cunoscut de zeci de mii de cetățeni care l-au vizitat. Chiar și parțial restaurat, în scurt timp a devenit un obiectiv turistic național. Grație eforturilor unei echipe de entuziaști din Consiliul Raional Hâncești (CRH) din ciclul de guvernare 2011-2015, s-a reușit restaurarea conacului principal, casei Ioniță Iamandi și a casei vechilului. Pentru următorii patru ani (2015-2019) s-a preconizat finalizarea restaurării celorlalte obiective din complex – castelului vânătoresc, scării, parcului, grajdurilor, turnului de pază și amenajărilor. A mai rămas doar un an din patru până la sfârșitul mandatului actualului CRH și al președintelui raionului. Mai jos trecem în revistă toate acțiunile / inacțiunile lor timp de trei ani pentru continuarea acestui proiect.

1. Acțiune. S-au finalizat lucrările de construcție la cele trei obiective (palatul principal, casa Ioniță Iamandi, casa vechilului) la care erau deja executate deja peste 90% din lucrări, asigurate finanțările și realizate toate procedurile birocratice, inclusiv după cerințele proiectelor cu finanțare din UE.

2. Acțiune. S-a măturat și s-a tăiat panglica la inaugurare.

3. Inacțiune. Nu s-au obținut și valorificat 13 milioane de lei din totalul de 23 de milioane de la Regiunea de Dezvoltare „Centru”, alocați în 2013 prin Hotărâre de Guvern și care este în vigoare până în prezent. Cu acești bani puteau fi restaurate cel puțin grajdurile, turnul de pază și gardul. Informație special pentru cei din CRH – în toți acești trei ani bugetele regiunii „Centru” s-au executat 100%.

4. Inacțiune. Pentru următorul apel de proiecte europene la Programul Operațional Comun (POC) România – Republica Moldova, NU a fost depus proiect pentru Manuc Bey de către CRH! Aici mâna involuntar se duce spre pistol. Cum să ratezi o asemenea oportunitate? Cei inițiați în domeniu știu cât este de complicat să obții finanțări de la UE. Condițiile sunt foarte stricte. Or, odată reușind pentru un proiect, aplicând suplimentar a doua oară pentru asigurarea continuității și durabilității aceluiași proiect, succesul este aproape garantat. În cazul Manuc Bey a fost greu prima dată (2011-2015), dar împreună cu partenerii din România și ucrainenii din Odessa s-au obținut circa două milioane de euro. Și după asta să nu aplici repetat la următorul apel?! Nu este de înțeles!

5. Inacțiune. CRH după 2015 nu a mai identificat alte surse de finanțare.

Șirul acestor inacțiuni, generate de incompetență poate continua, dar un lucru este și așa evident: acest proiect, pe cât de frumos și romantic, pe atât de real pentru finalizare, astăzi este îngropat. Actuala conducere a raionului trebuie să-și asume toată responsabilitatea pentru acest eșec. 
Mâine revin.

Grigore Cobzac
2018-07-12 22:17:00

Comentarii