Avem soluții contra dictaturii

Inga Grigoriu
24/02/2016
Foto: facebook.com

A trecut deja un an de la  protestele din februarie 2015. Atunci, ca și acum, ne-am exprimat disperarea față de o clasă politică foarte coruptă, ne-am arătat mâhnirea din cauza unei vieți pline de griji și sărăcie. Am tot sperat ca cei de la guvernare să aducă schimbări și să putem intra pe calea unor reforme profunde. Văzând că nimic nu se schimbă, cred că a venit timpul să lansăm propuneri concrete, pentru că strada ne-a învățat nu doar să ne cerem drepturile, ci să căutăm căi de rezolvare a problemelor națiunii noastre, în condițiile când politicul se află în război cu propriul popor.

După un an în care protestele față de guvernare nu au adus niciun rezultat,  după o interacţiune intensă cu membrii societăţii civile active, cu oamenii, în general,  am ajuns la concluzia necesității  reorganizări din temelie a micului nostru stat. În cazul R.Moldova doar o democraţie participativă poate fi premiza dezvoltării şi a unei democrații autentice.

Multe dintre partidele politice de la noi sunt de prisos, ținând cont de faptul că avem o populație puțin numeroasă, populație care continuă să scadă  dramatic. Un scrutin bazat pe sistemul electoral cu o reprezentare proporţională, adică pe circumscripţii, când fiecare cetăţean votează direct omul pe care-l cunoaşte, ar putea constitui soluția pentru  actualele probleme. De fapt, mulţi cetăţeni nu ştiu cine-i reprezintă  în Legislativ. Ne-am convins cu toții, în toţi aceşti ani de independenţă, că interesele unui grup restrâns de oameni nu coincid cu dezideratele majorităţii populaţiei unei ţări. 

Separarea puterilor în stat reprezintă singurul model pentru o reală democrație. Puterile statului trebuie să reprezinte doar interesele poporului, să îi apere drepturile și să contrubuie la un climat social stabil și echilibrat.  Astfel, puterea  legislativă trebuie să fie constituită din oameni patrioţi, antrenaţi  într-o muncă de voluntariat în folosul ţării, ale căror cheltuieli minime de deplasare, cazare şi hrană vor fi calculate dintr-un buget restrâns, supravegheat de membrii societăţii civile. Preşedintele Parlamentului trebuie să reprezinte majoritatea aleşilor regionali, conjugând eforturile şi doleanţele acestora.

Funcţia de șef al statului trebuie să fie obţinută de un om excepţional, remarcabil, reprezentativ, alegerea căruia va fi exprimată prin vot direct, liber şi unanim de către întreaga societate. Această funcţie de rang înalt va reprezenta balanța puterii, în cazul în care Legislativul va încălca Constituția. Președintele țării va reprezenta cetăţenii, atunci când partenerii de dezvoltare vor dori să ne exploreze ţara şi resursele ei.  El va apăra cu dârzenie valorile şi securitatea statului şi va oferi distincţii pe merit celor care se vor afirma în apărarea democrației.


Puterea judecătorească, fiind profesionistă şi în afara oricăror interese meschine, este obligată să fie liberă şi corectă, fiind izolată complet de actorii care elaborează şi pun în aplicare proiectele de legi. Alegerea unui procuror, cât şi a altor jurişti cu putere decizională importantă, trebuie să țină de competenţa societăţii civile, efectuată în baza unui concurs riguros.

Executivul trebuie să fie constituit doar din manageri excelenţi, capabili să caute, să genereze şi să menţină noi surse de venit pentru contribuabilii pe care-i slujesc. Sunt obligaţi să educe o nouă generaţie de cetăţeni activi, responsabili, dornici de participare intensă în viaţa politică şi socială a ţării. Managerul superior, premierul, trebuie să fie alegerea în exclusivitate a societăţii civile şi în niciun caz a altor forţe, ce-l poate uşor controla sau demite.

Mass-media, ca o putere impunătoare şi decizională, mai mult decât orice altă forţă într-un stat, liberă de politicieni sau alte păreri, va educa valori ale timpului, va oferi posibilităţi şi oportunietăţi de dezvoltare, va dărâma hotare, vă apăra unitatea unei societăţi, va veghea pentru un viitor mai bun, va reprezenta adevărata opoziţie a unui popor, capabilă să vegheze pentru un viitor mai bun acasă. Va apăra familia, ca singura matrice de dezvoltare a unei naţiuni. 
Acesta este scheletul propus, care poate fi uşor completat de întreaga societate civilă, care a decis să spună: „Nu, dictaturii!”

Inga Grigoriu
2016-02-24 00:02:00

Comentarii