Aroganța e mai tare ca seceta

Ion Sturza
14/08/2020
Foto: jurnal.md

Aroganța cu care au fost tratați reprezentanții agricultorilor de către premierul Chicu trebuie taxată. Nu poți să conduci un guvern și să îți bați joc în ultimul hal de propriii cetățeni! Nu da, de vină este opoziția care a blocat „creditul” rusesc. Dar aproape jumătate de miliard de USD de la FMI, BM și UE venit pe neașteptate?! Dar posibilitatea de a împrumuta pe intern încă jumătate de miliard?!

Drumuri bune? Câteva petice de asfalt aruncate în țărână pentru campania electorală a lui Dodon? Dodon, cel care și-a făcut selfie-uri propagandistice în pandemie cu agricultorii, iar acum tot pe ei vrea să-i facă cobai ai „vaccinului” rusesc?

Să spui că cei din agricultura sunt niște evazioniști și că, dacă nu au parale, să-și vândă „jeep”-urile e culmea „bunului-simț” al unui conducător de guvern. Și mare politician „naționalist”! Vreți ajutor de la români? Duceți-vă acolo și faceți agricultură!

Domnule Chicu, poate nu știați că agricultura în toată lumea și în mod special în Republica Moldova are nu doar funcție economic, ci și socială? De „sănătatea”ei depinde sănătatea comunităților sătești. Dacă vreți să dați cu „dust”, faceți-o și scăpați de o grijă - satele moldovenești.

Dar dacă mai aveți un pic de rațiune, trebuie să înțelegeți că nu-i ajutați pe cei cu „jeep”-uri, ajutați satul, inclusiv cel în care v-ați născut.

P.S. În ultimii zece ani, agricultura moldovenească a făcut un pas gigantic înainte. În locul vechilor președinți de colhozuri au apărut tineri antreprenori care au început să investească în tehnologii moderne, au achiziționat tehnică nouă. Deseori din credite, cu riscurile aferente. Dacă nu vor fi înțeleși și ajutați, riscăm să ne întoarcem la sapa de lemn! Miza este 500 milioane de lei, o mică parte din averea noului „oligarh” Dodon.

Ion Sturza
2020-08-14 15:27:00

Comentarii