Caca de „porumbel”

Ion Sturza
05/11/2020

Dodon, care e oleacă și economist, a batjocorit diaspora în ultimul hal. Dar ce este această „diasporă” în realitate? Sunt aproximativ un milion (!) de moldoveni plecați temporar peste hotare. Pentru a munci sau a-și continua studiile. Nu există astăzi familie în Republica Moldova care nu ar avea pe cineva plecat. Plecați nu de flori se cuc, ci în speranța unei vieți mai bune, educație, medicină, asistență socială...

Sunt acești oameni „pierduți” pentru Moldova? Evident, nu! Îmi permit să afirm că Republica Moldova a supraviețuit economic ca stat datorită diasporei. Conform datelor Băncii Mondiale, doar prin canalele oficiale diaspora a trimis în țară în ultimii 10 ani 18 (!) miliarde de dolari. Dacă mai adăugăm și ceea ce a sosit cu „rutierele”, se adună o cifră fabuloasă!

Moldova are un deficit de cont curent de aproximativ 1,2 miliarde de dolari anual. Țara importă de aproximativ 6 miliarde USD și exportă de... 3 miliarde. Acest deficit enorm în mare parte este acoperit de remitențele venite de la diasporă - 2 miliarde USD. Astfel se explica „miracolul” stabilității leului moldovenesc, dar și rezerva valutară de 3 miliarde USD de la BNM.

Aceste miliarde creează consum și creștere economică, foarte multe impozite, dar și amortizează problemele sociale.

Să spui că cei din diasporă sunt „paraleli” e o prostie și o jignire cât casa! Nu te votează, pentru că văd cine ești și nu te mai vor. Atât!

Dar e bine că cuiva i-a ieșit „porumbelul” din gură! Evident, dacă mai trebuiau argumente cuiva cine și ce reprezintă în fauna politică moldovenească...

Ion Sturza
2020-11-05 12:26:00

Comentarii