Despre spălarea a 22 miliarde de dolari. Mici precizări

Ion Sturza
21/03/2017
Foto-simbol: adevarul.ro

Investigaţia apărută în presa locală şi internaţională este foarte binevenită. Dă o altă vizibilitate acestui fenomen. Şi atât. Date noi nu sunt multe. Pe această temă s-au scris TONE de materiale, inclusiv în Moldova.

Personal am scris, am dat interviuri cu multe detalii de prin 2013 încoace. Faceţi o căutare pe Google...

Recapitulăm.

Ideologii sunt „bancherii ruşi” – Sergei Margin (Intercapital) – arestat şi condamnat pentru spălare de bani, şi Alexandr Grigorjev, arestat şi investigat (Zapadnîi). Asta la temă, ruşii nu întreprind nimic.

FSB, aripa „patriotică”, se ocupă serios de această temă şi au sprijinul la cel mai înalt nivel. Sunt la etapa investigării „clienţilor” şi a băncilor implicate, dar şi a recuperării banilor.

Ei consideră că ar colabora foarte bine cu colegii din Moldova. Au avut zeci (!) de întâlniri la aceasta şi alte teme. „Urmăririle” realizate de Interpol sunt o altă zeamă de peşte. Nimic geostrategic. În lanţul „trofic” au fost implicate zeci de bănci occidentale, dar veriga principală a fost cea din Republica Moldova. Nu numai Moldincombank! (Îmi pare rău de domnul Talmaci şi alţi membri ai comitetului de conducere al acesteia, dar şi alte bănci implicate). Aici se spala, de facto, se schimba fraudulos prin decizii judecătoreşti şi executori statutul şi proprietarii banilor.

Executantul şi organizatorul schemei în Moldova a fost V. Platon . „Крыша” politică a fost oferită de conducerea alianţei de guvernare. Se va afla cine, cum şi cât. Va povesti Platon, dacă nu mai cade o dată cu capul de marginea mesei.

Suportul operativ al schemei a fost asigurat de angajaţi BNM şi CNA, divizia de contracarare a spălării banilor, dar şi alte instituţii importante ale statului prin schimbare de legislaţie. Cine a schimbat comisionul statului?Vă veţi mira, dar formal totul pare legal!

Sarcasmul situaţiei e că SUA au cheltuit 62 milioane de USD să îi înveţe pe moldoveni cum să combată spălarea banilor, iar personajul de bază(din CNA) e fugar tot în SUA! Poate cineva să mă convingă că prin Moldova s-au „primblat” zeci de miliarde de dolari (!), câteva PIB-uri, şi nimeni nu a „observat” nimic? E doar „portărelul” vinovat? Deşi ce „portărel” „ingenios”! O domnişoară simpatică a „executat” 17 miliarde de USD!

Reacţia Occidentului. Am avut mai multe întâlniri cu „securiştii” lor. Lucrurile erau foarte clare pentru ei. De ce nu au reacţionat? Răspunsul: banii vin la noi, nu pleacă. Cinic, nu? Aţi auzit despre vreo investigaţie pe bune la ei?

Istoric. Prima tentativă a fost făcută pe vremea lui Voronin prin nota consilierului Reidman. Voronin înţelept a refuzat. „Democraţii” au preluat-o cu mare folos şi entuziasm. Consultaţi lista firmelor care au „primit” bani din schemă data dar si BEM şi veţi vedea că nu numai Shor şi Platon sunt acolo... Schema a fost dezintegrată de FSB, nu de moldoveni.

Deşi trebuie să recunoaştem că invidia locală, dar şi lăcomia la comisioane și-au jucat rolul. Faceţi procesul lui Platon deschis, cumpăraţi-vă popcorn şi veţi afla despre cea mai fascinată „aferă” în istoria financiară a lumii. Moldovenii actori in roluri principale. Mai rar. Ca regizor Platon merită premiat! Iar moldovenii devin „faimoşi” şi fără de filmul lui Borat...

P.S. Aceste precizări vin ca un răspuns la criticile holdingului că, uite, ai știut, dar nu ai şi reacționat, dar guvernarea cei maladeață cum a aflat, de îndată a şi intervenit!

Ion Sturza
2017-03-21 20:47:00

Comentarii