Mâine NU va fi război

Ion Sturza
15/02/2022
Kyiv Post

Vladimir Putin și-a atins scopul. Toți, dar toți au fost aduși și umiliți la „masa lungă” dezinfectată cu „Noviciok poltic”.

„Șobolanul” ușor-ușor i-a băgat în colț pe toți „tigrii de carton”. Biden și Johnson, cu ratingurile la pământ, principalii perdanți - revin la vatră și trebuie să gestioneze complicate probleme interne, inclusiv bețiile în pandemie. Macron merge la alegeri fără lauri de pacificator, iar Scholz a intrat în căpăstru nerugat de nimeni. Solidaritatea europeană este țăndări.

Cine a profitat? Est-europenii s-au pricopsit cu ceva trupe de „cavalerie” și videoconferințe cu cei mai importanți. Ucrainenii au primit echipamente militare moderne și ajutor financiar nesperat. Tot e bine. Muritorii de rând? O sperietură mai gravă ca în timpul crizei rachetelor din Caraibe.

Mă bântuie o întrebare: cum de băieții mari cu armate de spioni și analiști au marșat (a câta oară?!) pe o combinație din trei mișcări a rușilor?

Dar...

Partea bună a acestei „zarnițe” este că toți au testat în regim aproape real teoriile de securitate și interacțiune la nivel politic. Lecții extrem de utile care trebuie învățate!

PS și moldovenii au ceva de câștigat , prețurile la gaz și petrol cad.

Ion Sturza
2022-02-15 16:42:00

Comentarii