Sublima mămăligă moldovenească sau degetele rupte de Curtea Constituțională

Ion Sturza
25/10/2017
Foto: constcourt.md

Cât de subtil, ingenios, minuțios și rafinat prezidentul moldovenilor Dodon a fost comparat cu regele belgienilor Baudouin! Ambii, la o distanță de aproape trei decenii, declarați în „incapacitate să guverneze”.

Unul, belgianul, s-a opus din considerente religioase legii avortului; altul, moldoveanul, din considerente de moft mămăligoidal - să numească un ministru. Doar că regele Belgiei a făcut-o prin consens cu Guvernul și a fost restabilit imediat în drepturi. Dodon a fost „trosnit” arbitrar de CC. Sună trâmbițe triumfătoare și elogioase la adresa Înaltei Curți. La ce le mai trebuie moldovenilor propriu-zis Constituția, Parlamentul, legile, alegerile, dacă există 6 cetățeni antamați să liciteze, interpreteze și să rescrie Constituția?! Constituție livrată la domiciliu... E o noutate în materie de constituționalitate și am mari îndoieli că belgienii sunt fericiți că au fost interpretați într-un mod atât de perfid.

Evident că actualul partener de „luptă” geostrategică și eventual următorul partener de guvernare trebuie păzit ca ochii din cap. De aia a și fost inventat! Dar totul trebuie să aibă niște limite!
În realitate, dacă Dodon a încălcat Constituția (Și cred că este cazul!), nu exista altă cale decât suspendarea cu 2/3 de voturi în Parlament și anunțarea unui referendum. Altă cale nu este, oricât de dureros ar fi.

Alte variante inventate pe la BGC sau în altă parte riscă să fie considerate în viitor ca încălcare gravă a Constituției cu consecințe de lungă durată. Cu atât mai mult că se dorește ca acest „caz” să fie unul repetitiv. Azi, Candu e prezident, mâine - Filip... E puțin spus penibil...

Ce va urma? În astfel de condiții e greu de crezut că PD mai are vreo șansă legală să prindă Parlamentul viitor. Ar fi o variantă anunțarea stării de urgență, anularea alegerilor din 2018, degete rupte prin subsoluri... Putin în alertă, „prietenii de dezvoltare” cu ochii spre cer...

Sau mămăliga va exploda, iar „pădurarul” va alunga fauna turbată din pădure?

Ion Sturza
2017-10-25 11:33:00

Comentarii