Soarta Liliei. Cum ajutăm femeile să scape din ghearele violenței domestice?

Natalia Scobioala
27/11/2015
Sursa foto: publika.md

El s-a întors acasă din sat, enervat și supărat,  fără motiv, ca de obicei, s-a năpustit asupra Ei cu pumnii și picioarele. EA a căzut jos, EL a continuat să lovească cu picioarele în EA, apoi a luat-o de păr și cu putere a târât-o prin casă. Cei trei copii erau martorii acestor scene groaznice. Copilul mai mare i-a sărit în ajutor mamei, dar s-a ales și el cu un pumn în față. Bărbatul a continuat să urle și să reproșeze ceva, apoi a găsit cel mai la îndemână obiect din casă, masa, și se lovea cu capul puternic de ea. Azi EL, mâine poate fi EA. Lilia privea tăcută, plină de vânătăi și cu fața roșie de plâns, capul o durea, de fapt fiecare părticică a corpului suferea, iar sufletul….sufletul ei urla de durere. De ce, pentru ce…..’’

Așa arată o zi din viața Liliei. Asta se întămplă deja mult prea des, iar la toate scenele sunt martori și cei trei copii ai femeii.
Lilia la cei 28 ani ai ei a trecut prin multe încercări și de fiecare dată speră că asta e ultima oară și totul se va rezolva de la sine. El azi o bate, iar maine își cere scuze și ea îl iartă, doar are trei  copii cu acest bărbat.
 
Mi-am pus deseori întrebarea de ce femeile, care sunt supuse violenței domestice, nu pleacă din acest calvar, de ce nu se plâng la poliție, primărie, asistent social, de ce nu divorțează, de ce și pentru ce rabdă.

Ah da, am uitat, trăim în țara în care statul cel mai puțin își bate capul de oamenii care le cer ajutorul, iar aici vorbesc despre bătrânii neajutorați, orfanii,  persoanele cu dizabilități, oamenii care fac parte din categoriile speciale și desigur familiile social-vulnerabile.

De ce Lilia nu apelează la poliție? Poliția nu vrea și nu are chef “să se bage” în conflictele de familie. Cum spunea odată un polițist: “Ei azi se bat, mâine se împacă”, iar în cel mai bun caz pot doar să aplice o amendă și poate o avertizare.

De ce se teme Lilia să rămână singură cu trei copii? Pentru că femeia e încă în concediu de maternitate, momentan nu muncește, iar întreținerea celor trei copii de una singură o sperie, în plus se teme de sat, pentru că oamenii bârfesc, privesc și tac.

De ce tace Lilia? Lilia se teme de soțul-tiran, de asta tace. Lilia nu își anunță nici măcar părinții pentru că s-a obișnuit să rabde și pentru că nimeni nu a încercat vreodată să o ajute.

Unde să se adreseze pentru ajutor? Corect, ea nu știe nici măcar unde să se adreseze și la cine, pentru că nicăieri nu e informată despre asta, nimeni nu i-a spus că niciodată pentru nimeni în lume nu merită să rabzi așa bătăi și că violența se pedepsește.

Unde e asistentul/asistenta socială din sat?
Unde se uită vecinii?
În ce mediu cresc acei copii minori?
Care va fi soarta Liliei?
Întrebări fără răspuns pentru mine…
Lilia locuiește într-un sat la 30 km de Chișinău…
STOP VIOLENȚA!

Natalia Scobioala
2015-11-27 12:51:00

Comentarii