În situații de criză rolul comunicatorilor este esențial. Iar managerii, miniștrii trebuie să elaboreze politici, strategii. Șefa de la Sanătate Publică din Coreea de Sud, unde s-au descurcat bine cu pandemia, a refuzat să acorde interviu pentru agenția Bloomberg, justificând că este ocupată strict de gestionarea crizei.
Cred ca după mesajul simbolic „Mama, stai acasă”, ministrul sănătății trebuia să transmită ștafeta comunicării persoanelor care au autoritate profesionala recunoscută social: secretarul de stat , recent angajat, medic, șeful Centrul de Instituției Sănătate Publică (dl Furtună), oameni de știință în domeniu. Văd foarte bune apariții ale acestora în presa. Aceste persoane ar avea mai multa credibilitate, pentru că nu se asociază cu puterea fața de care noi, de regulă, suntem sceptici.
Sunt divizate opiniile vizavi de mesajele președintelui I. Dodon in contextul luptei cu virusul COVID-19. Cât de des ar trebui sa ne comunice șeful statului în situația dată?
Dacă pană la criză eu criticam aparițiile prea dese la ecran ale șefului statului, astăzi încerc sa le justific. Asta pentru că, după statut, ele trebuie sa dea senzația de gravitate a situației, dar si sentimentul că situația este sub control. Toți președinții, in aceste zile, comunică cu cetățenii. Am urmărit și adresările președintelui Iohannis – (ultima perioada, aproape zilnice). Nu exista o regula. Mesajele se lansează In funcție de necesitate și de cultura comunicării. Angela Merkel, de exemplu, după 15 ani, a aparut pentru prima dată cu o adresare televizată către popor.
Dar, comunicarea președintelui trebuie să respecte regula discursului public: maximă responsabilitate, fără glume care ar da senzația că ne comunică despre sine, nu despre ceva foarte important. Nici nu e momentul pentru sarcasme politice.
Acum avem cu toții nevoie de soluții, foarte urgent. În această perioadă nu trebuie să avem, în țară, putere si opoziție. A venit timpul să îmbrățișăm toți o singură doctrina – doctrina supraviețuirii.
Către CSE și instituțiile media : oferiți posibilitatea medicilor sa ne comunice ei despre lupta cu dușmanul invizibil. Așa vom afla cu adevărat au medicii echipamente de protecție sau nu, rezistă spitalele noastre solicitărilor sau nu.
Nu cred că e cazul de două briefing-uri pe zi susținute de ministrul Sănătatii. Consider că, la etapa actuală de evoluție a pandemiei, nu este de nivelul unui ministru să ofere statistica zilnică. După ce am depășit cifra de 100 cazuri, nici istoriile ”cine de cine ” nu mai sunt relevante.
Consider, binevenite mesajele primului -ministru, la subiect, integrate în buletinele de Știri TV din intervalul 19.00 -20.00, adică după sedințele Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale. Este intervalul de maxima audienta.
Așadar, să fim disciplinați și filosofi!
„Va trece si aceasta”, scria pe inelul regelui Solomon.
„Dumnezeu nu ne-a dat un duh de frică, ci de putere, și dragoste și de chibzuinţă”. (apostolul Pavel)
Comentarii