Cine poate înclina balanța puterii la Chișinău

Aurelia Peru
14/06/2021
PPDA via Facebook

Cine poate înclina balanța puterii la Chișinău? Electoratul înțelept nu poate da uitării cui datorează deschiderea Frontului Național Anti-corupție.

Pun această întrebare pentru a o anticipa pe alta  - sugestivă și periculoasă, deopotrivă - „cine  stinge ultimul lumina”?  Este o metaforă retorică cu profund subtext politic, dar prin care se încearcă deșteptarea electoratului.

Declanșarea acestui scrutin parlamentar nu a fost un „atac Pearl Harbord” pentru formațiunile politice. După rezultatul scrutinului prezidențial din toamna 2020, era predictibilă perseverența învingătoarei de a provoca anticipatele. Or, anume acest deziderat constituia una din prioritățile programului electoral, perceput ca un manifest împotriva corupției la nivel înalt.

Prin urmare, avem o campanie care se încadrează în agenda politică a societății, o campanie intensă, fierbinte, definitorie în evoluția geo/politică a statului moldovenesc. Deloc întâmplător, deci, în acest scrutin, stânga politică a oferit o lecție de solidaritate și ,de ce nu, de „călcare de orgolii”. O provocare, căreia nu i-a rezistat egoismul și orgoliul centrului-dreptei pro-europene.

De menționat, de dragul adevărului, că mentalitatea electoratului nu este un sac de unică folosință, schimbat periodic la aspirator. Electoratul nu poate urmări cu lux de amănunte și cu maximă atenție ofertele electorale ale concurenților. De asta  preferă, de cele mai dese ori, să se „oprească” la cei care domină piața politică - fie prin legitimitate, fie prin autoritate, fie prin retorică și comportament scandalos, non-conformist, adică - cu mături la președinție sau cu sicrie în curți părăsite. (Creativitatea în PR nu are limite…)

Și tot piaristic vorbind, partidele mici cu potențial mediocru, altminteri, nici nu pot fi observate în competiția politică. O democrație incipientă în felul acesta crește. Dar astfel de „spectacole” politice ar trebui să fie latente, doar pentru relaxare.

Electoratul înțelept - și acesta este numeros, predominant - votează în funcție de cum le-au protejat interesele aleșii poporului pe durata unui mandat sau cât de mobilizați și tranșanți, în acest sens, au fost aspiranții la mandatele parlamentare.

Electoratul înțelept nu poate da uitării cui datorează deschiderea Frontului Național Anti-corupție. Aici, mi-ar plăcea să-l citez pe colegul de la București, dl profesor Dungaciu – care, vorbind despre partidele unioniste, se referea la „original” și „surogat”.

Totuși, originalul în lupta ani-oligarhie aparține militanților din Platforma Demnitate și Adevăr. O luptă perpetuată, de altfel, de către reprezentanții PPDA în Parlament, care au reiterat onestitatea și perseverența deputaților dreptei politice din primul Parlament. Absența acestora în următorul Parlament  (lucru greu de imaginat) ar însemna stoparea și compromiterea procesului de democratizare și modernizare a Republicii Moldova.

Un ipotetic bloc electoral ACUM ar fi asigurat indubitabil victoria politică din scrutinul parlamentar. În pofida faptului că moda acestui sezon electoral (conform sondajelor) este PAS-ul, pilonii și ideologii adevăratei lupte pentru eliminarea oligarhiei din structurile puterii de stat, care ne-au făcut mai săraci decât toți săracii din Europa, rămân a fi băieții cei mai buni - din Partidul Platforma Demnitate și Adevăr.

Iată de ce am atenționat din debutul campaniei că retorica despre „voturi irosite” este păguboasă. Orientarea spre doi favoriți ai campaniei creează premise pentru înfrângerea partidei pro-modernizare, pro-europene a Republicii Moldova.

Prezența deputaților Platformei DA înseamnă înclinarea balanței în favoarea bunăstării cetățenilor, care merită „un pui în fiecare oală și o mașină în fiecare garaj” (versiunea unui pliant al lui Herber Hoover în campania prezidențială din 1928, SUA).

Și, cum poți lupta împotriva corupției, dacă ar fi eliminați din linia întâi a frontului ostașii cei mai determinați? Cei care au semnalat și au mobilizat proteste de amploare împotriva celor care au golit băncile din țară. Pentru unii acesta a devenit un slogan electoral despre hoți, iar pentru ei -  o luptă reală pe care vor să o ducă până la capăt.

Aurelia Peru
2021-06-14 14:22:00

Comentarii