Destinul Republicii Moldova: de a fi condusă de alianțe între îngeri și demoni

Aurelia Peru
08/05/2020

Deputatul PAS, vocalul Mihai Popușoi, spune un adevăr, nu prea plauzibil, dar care nici nu poate fi combătut. Opoziția parlamentară vrea alianțe și cu diavolul, dar să scape Moldova de guvernarea actuală.

Dragi alegători, nu retrăiți trecutul și nu încercați să-l scoateți de la „intubare”. Inutil. Cred că Blocul ACUM pleacă în istorie. Replicile, deloc amicale, între Maia și Andrei nu lasă loc pentru interpretări. Să fim raționali. Un brand nou se conturează pe scena politică moldovenească - Blocul Solidarității Naționale. (Am gândit ad-hoc denumirea). Și sună frumos, de altfel.

Și acesta va fi amenințarea principală pentru guvernarea actuală. Apropo, cine o mai fi bănuit ce energie politică ascundea în sine „finul”. Înțeleg amprenta PR-ului „negru”, dar aleg formula politică a presei. Pare-se, Candu aproape că reușește să converge intriga politicului la „Pro- Moldova” („ce filiale o fi având”, constatarea dlui Filip).

Acesta a fost intro-ul jurnalistic.

Acum scurt, clar politologic.

Nu fără coordonare centralizată, invizibilă, se subțiază consecvent, vizibil, suportul politic parlamentar al cabinetului Chicu.

Subiectul alegerilor parlamentare anticipate, cred, va reveni în agenda politică după alegerile prezidențiale.

Între timp, se minimalizează puterea de influență a președintelui Igor Dodon. Și în felul acesta revenim, modest, dar pe bună dreptate, la rigorile regimului parlamentar.

Principalul dușman al președintelui Dodon nu este însă opoziția, dar aroganța mare, care a sugrumat inconciliabil și alți lideri politici, care „înverzeau”, înfloreau la tribună alături de Joe Biden și Angela Merkel, ca, mai apoi, să finalizeze cariera în penitenciarul nr.13. Doamne ferește, nu dorim așa viitor liderilor noștri, deoarece este și imaginea țărișoarei noastre. Dar….

Așadar, blocul electoral ACUM nu mai are șanse de revigorare. Uităm. Ideea continuării parcursului european al Republicii Moldova dă șanse altui actor politic – sintetizat, adică altui bloc politic. Reiterarea de ieri a poziției Curții Constituționale pe marginea subiectului creditului rusesc, care a fost unul principial și cu afinități la securitatea națională, ne convinge că lucrurile se schimbă și că în politica moldovenească se includ jucători serioși.

Totodată, deranjează faptul că Televiziunea Publică nu informează obiectiv și echidistant opinia publică! Este o altă instituție care trebuie „eliberată”.

Așadar, ziua de 9 Mai va fi, după toate, victoria lui Candu împotriva lui Diacov/ Filip. 11 vs 17!

Cel mai „costisitor”, ca lingoul de aur (apreciați și ca metaforă, nu neapărat în unități euro) va fi ultimul – cel care este al 51-lea în lista actualei majorități guvernamentale.

Aurelia Peru
2020-05-08 17:40:00

Comentarii