Ofertele prezidențiabililor trebuie să se încadreze în marja articolelor 84-88 din Constituția Republicii Moldova

Aurelia Peru
15/07/2020

Probabil, nu ar trebui să spun asta, dar – vorba poetului – e vechi păcatul.

Soarta Guvernului Chicu încă nu este pecetluită. Platforma DA a aruncat mingea pe terenul PAS. Urmărim cu sufletul la gură jocul. Și ne facem, desigur, concluzii în ajunul scrutinului prezidențial. Vreau însă să fac o „confesiune” publică despre iminenta campanie prezidențială.

Desigur, mulți dintre noi, cei cu grade științifice și chiar cu experiență în materie de PR politic, vom oferi consultații candidaților prezidențiabili. Și așa vor fi create „basme electorale” despre „drumuri bune”, despre „prima casa”, despre locuri de muncă, bla-bla. Dar, dragii mei prieteni, marja promisiunilor electorale trebuie să se încadreze în doar câteva articole din Constituția RM: 84-88. Totuși, să nu uităm că avem o republică parlamentară. S-a schimbat printr-o hotărâre a CC modalitatea de alegere a președintelui RM, dar nu s-au schimbat atribuțiile șefului statului, care ar trebui să fie de fapt un mediator între cele trei verigi ale puterii în stat – legislativă, executivă, judiciară.

Înțeleg că imaginea „tătucilor națiunii” este mai accesibilă pentru cultura noastră politică. Dar, ce ne facem toți noi, cei care înțelegem că „tătucii” sunt protagoniștii regimurilor autoritare, demagogi și oportuniști?

Pe scurt. Sistemul politic din Republica Moldova este încă foarte fragil, nu are nici formă, nici conținut. Îmbătăm electoratul cu promisiuni neconstituționale în contextul alegerilor prezidențiale. Mai mult, se dorește reducerea numărului de deputați până la 61. Și asta în condițiile unui regim parlamentar! Vă zic, e ceva tare-tare putred în sistemul politic moldovenesc.

Concluzie:
1. Ne determinăm cu regimul de guvernare.
2. Ne determinăm referitor la numărul de deputați în legislativ. (Eu sunt reprezentantul „pseudoștiinței” politice, pseudo-abordarea premierului Chicu, dar reiterez o axiomă politologică - numărul legiuitorilor trebuie să constituie rădăcina cubică din populația țării. (După mine, ar fi cam 91 de deputați.) Asta dacă statistica este sinceră cu noi și dacă în listele electorale nu sunt incluși și cei plecați în veșnicie.

Aurelia Peru
2020-07-15 13:19:00

Comentarii