„Partidul-balama” vrea ca ușa să se deschidă în direcția opusă?

Aurelia Peru
11/08/2020

Dacă se convoacă o sesiune extraordinară – deci o altă sesiune (!) – presupun că poate fi reiterată moțiunea de cenzură împotriva guvernului Chicu.

Vacanța nu este motiv de relaxare în viața politică. Dimpotrivă. Cred că luna august, care, de regulă, este „sezon mort” pentru politicieni, în acest an va avea altă intensitate. Seceta face ravagii în agricultura țării. Fermierii bat alarma, guvernanții simulează „reacția”. Unii politicieni farisei încearcă să adune capital politic din pseudo-amiciția cu agricultorii. Alexandru Slusari, vicepreședintele Parlamentului RM, este cel care strigă din răsputeri că este jale în țară, însă unii actorași politici (nu dau nume) se bagă aidoma copiilor zbânțuiți și inconștienți printre picioarele maturilor. Oportuniști politici.

S-au trezit la realitate și deputații din PDM. Acum, vor discuții pe platformă parlamentară. Ca să vedeți! Invocă subiectele, stipulate în moțiunea de cenzură înaintată de Platforma DA, pe care acum câteva zile în urmă, au respins-o, aproape „victorios”. Diagnosticul fariseismului și oportunismului politic - cum s-ar spune – „în piele și oase”!

După mine, se zdruncină temelia coaliției PSRM-PDM. Si curios, acest „seism de temelie” coincide cu agenda ratată a recentei vizite-fulger la Moscova a lui Igor Dodon. Desigur, dacă protocolul președinției plasa pe portalul instituției o fotografie Putin–Dodon, altul era impactul și comportamentul „aliaților”. Dar iată că vedem doar o fotografie care surprinde o convorbire deloc oficială, dar mai mult ocazională, „între altele”, dintre Dodon și Cozac. Aș mai menționa aici, ca implicit, întâlnirea Maiei Sandu cu Excelența sa, Ambasadorul FR, Oleg Vasnețov. (Deocamdată, atât..)

Cred că Dmitrii Gheorghevici Diacov intuiește, ca de obicei, de unde „vine lucoarea”. Partidul Democrat de mai multe ori a jucat rolul de „partid-balama” în politica moldovenească. Explic pentru prietenii mei – „partid –balama” este un partid cu puține voturi, dar care poate înclina balanța puterii în funcție de partidul cu care alege să coalizeze. De regulă, aceste partide decid cursul politic.
În actuala conjunctură, presupun (cu un risc anume) că PDM va încerca să provoace o resetare a coaliției de guvernare în legislativ. Probabil, asta ar arăta bine și pentru Occident, și pentru electoratul tradițional.

Revenim la subiectul inițial. Platforma DA este formațiunea politică care demult insistă pe convocarea unei sesiuni parlamentare pentru elucidarea situației catastrofale din agricultură. Este prioritatea agendei Platformei DA, așa cum au anunțat recent într-un comunicat de presă.

Mai mult, dacă se convoacă o sesiune extraordinară – deci o altă sesiune (!) – presupun că poate fi reiterată moțiunea de cenzură împotriva guvernului Chicu. Știți că Constituția noastră în permanență are nevoie de tălmăciri.

Deci, vacanța nu este motiv de relaxare. Mai cu seamă, că și Curtea Constituțională a reușit să-i spună președintelui că este obligat să semneze decretul de numire în funcție a prim-ministrului, dacă candidatura acestuia este înaintată de o majoritate formalizată.

Așadar, terenul este pregătit! Așteptăm mobilizare, voință politică, vești bune! Și „partidele-balama pot face lucruri bune”! Altminteri, ce să mai așteptăm de la scrutinul din 1 noiembrie? Doar „sindromul bielarus”.

Aurelia Peru
2020-08-11 10:43:00

Comentarii