Prima instituție de stat eliberată de sub controlul neconstituțional al Președinției

Aurelia Peru
24/04/2020

Demiterea președintelui Curții Constituționale, Vladimir Țurcan, (promovat de PSRM) și alegerea Domnicăi Manole (promovată de PPDA) în funcția de președintă a CC reprezintă o mare victorie a opoziției pro-europene după căderea cabinetului Sandu. În felul acesta, CC iese de sub controlul politic al președintelui Dodon și oferă societății speranțe în vederea controlului asupra cadrului legal, a „jocului mizerabil” de-a Constituția și asupra deciziilor periculoase pentru suveranitatea statului și consolidarea democrației. Iar suspendarea acțiunii Acordului de credit de 200 de milioane de euro cu Federația Rusă este și prima hotărâre de rezonanță publică a completului de magistrați cu un președinte proaspăt non-socialist.

O primă concluzie ar fi că visul unor politicieni de a reveni la procedura de alegere a președintelui Republicii Moldova în cadrul Legislativului moldovenesc, compromis de „turism politic”, ca să evit formula „corupție politică”, vis va rămâne.

Regretabil, că fosta guvernare, de scurtă durată, nu a reușit să facă ordine și în audiovizualul moldovenesc. Mai mult, îmi pare rău că acest subiect, deosebit de actual, rareori este inclus, astăzi, în retorica politică. Partizanatul domină televiziunile controlate de socialiști, iar manipularea prin structurarea știrilor și a buletinelor de știri este un fenomen frecvent la Televiziunea publică (pentru cei care pricep în materie), care transmite, ultimul timp, sub pretextul situației de stare excepțională, doare mesajele instituțiilor puterii. De parcă în țărișoara asta ar fi plouat primăvara, ar fi nins toată iarna, agricultorii nu au probleme, cercetătorii au locuri de muncă, peste 600 de angajați medicali nu s-ar fi infectat de COVID-19 – nicio problemă cu care trăiește omul simplu, cetățeanul, intelectualul. Mă întreb pentru ce 130 de milioane de lei din bugetul public direcționați către compania publică „Teleradio-Moldova”?

N.B. Andrei Năstase azi la N4: „Medicii sunt tratați de actuala guvernare cu nesimțire. Dna Dumbrăveanu nu are ce căuta la Ministerul Sănătății”.

Aurelia Peru
2020-04-24 14:21:00

Comentarii