Să lăsăm omul politic să se odihnească, pentru că este bolnav

Aurelia Peru
07/04/2021

Sondajul apărut astăzi în spațiul public este palpitant, cu adevărat. Peste 44% din respondenți pledează pentru Unire! O concluzie de rezonanță.

Dar, să analizăm „condimentele” politologice. În timp ce aproape o jumătate din respondenți optează pentru Unire, niciunul dintre partidele unioniste (avem vreo cinci în sistemul partidist național) nu este nici pe aproape de pragul electoral de 5 %.

Ce ar însemna? Înseamnă că avem o criză de imagine a liderilor politici. Și în acest caz, poporul își decide soarta de sine stătător, fără de inteligența acestora. În context, aș vrea să citez opinia profesorului de la Sorbona, Michel Mafesolli (pe care, la rându-mi, o citisem într-o revistă științifică de profil): „Să lăsăm omul politic să se odihnească, pentru că este bolnav”.

În fine, cred avem o criză de moralitate și de autoritate. Chiar și favorita conjuncturii, președinta Maia Sandu, se bucură de încrederea a doar 31 % dintre respondenți.

Deci, avem nu doar o criză de imagine, dar și o criză ilustrată în proliferarea cinismului si machiavelismului în politică. Este o criza de legitimitate a politicului moldovenesc, care nu mai răspunde așteptărilor legitime ale oamenilor.

Raymond Aron, un autor francez de notorietate, care a studiat fenomenul totalitarismului, definea vreo cinci trăsături ale acestuia. Una dintre acestea, prima chiar, consta în acordarea monopolului activitității politice unui singur partid.

Greșala dnei Sandu - respingerea forțelor de dreapta din anturajul ei, „demolarea” Blocului electoral ACUM.

Victoria prezidențială trebuia partajată cu toți cei care au contribuit la materializarea ei.

Este vizibil și miopilor, că prin desemnarea celor doi candidați la funcția de prim-ministru s-a dorit, de fapt, provocarea alegerilor parlamentare anticipate. Și ele vor avea loc. Dar, ar trebui desfășurate după impulsionarea procesului de vaccinare a populației. Și aceasta ar fi demonstrarea moralei, necesar să fie indispensabilă de politică! (Vedeti paradigma hegeliană, dragi politicieni.)

Dar, ca un semn de recunoștință electoratului de dreapta, integrarea în componența celor două echipe guvernamentale eșuate a reprezentanților altor formațiuni politice de dreapta (decât cei din PAS si ONG-urile afiliate), care au sustinut-o pe Maia Sandu în competiția prezidențială, ar fi fost o mostră de eleganță politică.

Acum toată lumea bună - și restul – așteaptă decizia CC din 15 aprilie. Sursele spun că va fi o decizie în favoarea dizolvării Parlamentului. Posibil, constituțional, premisele sunt întrunite. Dar moral…?

Ar fi bine să ajungem cu ~alaiul~ electoral prin august –septembrie, când se coc soiurile timpurii de poamă.

Dar, mai întâi, ar trebui de revăzut pragul electoral.

Doi, unioniștii ar trebui să formeze un bloc consolidat cu un lider din afara politicului. Căutați un lider–simbol și veți reuși. Ar trebui sa fie unul dintre cei care nu s-a vaccinat printre primii în România. Căpitanul părăsește ultimul corabia…

Aurelia Peru
2021-04-07 10:28:00

Comentarii