Femei profesioniste, apolitice și integre nu prea sunt dorite în funcții

Doina Ioana Străisteanu
02/08/2019

Profit de oportunitatea de a-mi exprima poziția față de neadmiterea mea la concursul pentru funcția de judecător constituțional, organizat de guvern. După cum se știe deja, Comisia guvernului m-a eliminat de la concurs. Prin emailul primit de la Comisie se demonstrează că nu au avut motiv de a mă exclude. Iată ce prevede pct. 3 din Regulament, cerințele căruia nu le-aș fi întrunit:

3. Candidatul la funcția de judecător al Curții Constituționale trebuie să întrunească̆ următoarele cerințe:

a) deține cetățenia Republicii Moldova;

b) are domiciliul în țară;

c) are pregătire juridică superioară;

d) are înaltă competentă̆ profesională;

e) are o vechime de cel puțin 15 ani în activitatea juridică, în învățămîntul juridic superior sau în activitatea științifică;

f) nu a atins vîrsta de 70 de ani;

g) nu are interdicția de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică; h) are reputație ireproșabilă.

Dacă vă uitați în CV-ul meu făcut public, eu sunt singura candidată cu două premii pentru activitatea profesională desfășurată pe parcursul a 19 ani. Adevărul este că femei profesioniste, apolitice și integre cum sunt eu nu se doresc în funcții, doar oameni docili și compromiși asupra cărora se decid nu în concursuri publice, ci la întâlniri secrete.

Am aplicat doar la concursul organizat de Guvern pentru ca mi s-a părut cel mai echitabil concurs după lecturarea Regulamentului aprobat pentru acest concurs. La ziua depunerii dosarului nu am realizat că în comisia de selecție vor fi numiți oameni corupți, neonești, a căror meserie este traficul de influență pe lângă oamenii veniți la putere pentru a-și adăuga vanitate. Trei membri din comisie urmau să facă declarație privind conflict de interese în privința mea: Nicolae Osmochescu, care se cunoaște cu mine și familia mea din anii mei de liceu, Octavian Cazac și Vladislav Gribincea, pe care i-am acționat in judecată cu Uniunea Avocaților pentru discriminare când „au organizat” concursul la Comisia de licențiere a Uniunii avocaților în 2015.

Atunci nu am avut parte de un proces echitabil și de un magistrat independent și imparțial care  a examinat dosarul, și după cum deja înțelegeți, a respins acțiunea. Judecătorii în RM la general foarte greu înțeleg discriminarea și cum aceasta se manifestă, o zic ca avocată specializată în domeniu. La fel Gribincea urma să facă declarație și pentru că îl cunosc de 20 de ani, de când era student, și ne-am confruntat sistematic pe unele chestiuni de etică și lege. Comportamentul, acțiunile lui și ale lui Cazac în cadrul evenimentelor din Uniunea Avocaților până azi le calific ca fiind la limita legii și deontologiei profesionale.

Comisia guvernului a exclus unii candidați care au depus dosarele la 3 concursuri, dar pe alți candidați i-a lăsat pe liste, pentru că există un interes de a promova propriii candidați. În Regulament nu exista așa criteriu de excludere. În genere concursul dosarelor urma să filtreze candidații astfel încât să rămână cei care corespund criteriilor din lege. Atât. Dar iată că, atunci când ai interes și pui la cale scheme ilegale, intențiile necurate devin evidente.

Autoritățile atât de mult s-au concentrat pe ideea de a avea profesioniști integri că au uitat să filtreze pe cei care intră în comisia de selecție. Acum nu mai există nicio șansă să corecteze situația, candidații doriți deja sunt, acest concurs este o fațadă pentru „concurs echitabil, public și deschis” pe care ne obligă să-l acceptam pentru „a nu crea precedente periculoase”.

Acum se împart funcții între loialii partidelor, neamuri, cumătri, rude... la fel cum s-a făcut în toate guvernele precedente. La fel ca în aprilie 2009 ne-am îmbătat toți cu apă rece. Acțiunile acestei guvernări îi avantajează pe socialiști și alții, o să vedem la alegerile locale decalajul între PSRM și blocul ACUM, care în opinia mea va merge în declin.

Doina Ioana Străisteanu
2019-08-02 15:40:00

Comentarii