Şor prinde la pene şi îşi deconspiră intenţiile

Tudor Iascenco
23/08/2018

De când Ilan Şor a ajuns în funcţia de primar de Orhei, la instituţia dată au acces liber doar jurnaliştii care deservesc şi laudă (contra unor plăţi respective) partidul Şor şi guvernarea. În primii ani de „domnie”, când lumea mai spera şi credea în deznodământul multaşteptat al operaţiunii ce viza returnarea miliardului furat şi tragerea la răspundere a autorilor şi beneficiarilor fraudei secolului, Şor acţiona în temei prin ortacii săi, singur străduindu-se să rămână mai mult în umbră. Încetul cu încetul însă, cu îngăduinţa şi susţinerea Coordonatorului şi a organelor de drept subordonate respectivului, Şor a început a prinde la pene. Şi-a făcut partid, a început să realizeze fel de fel de proiecte care, într-o ţară normală, imediat ar fi fost penalizate ca acte de corupere, iar de la un timp împarte insulte, ameninţări impardonabile la stânga şi la dreapta. În R. Moldova nici poliţia, nici CNA, nici Procuratura nu-l întreabă (deşi, conform legislaţiei, ar trebui să-l întrebe) pe Şor de unde ia milioanele de lei pentru finanţarea mega-concertelor, a fel de fel de proiecte, inclusiv aceleaşi magazine sociale.

Potrivit declaraţiei de avere pentru anul trecut, la care face referire anticoruptie.md, Ilan Şor a avut un salariu anual de 34.000 lei în calitate de primar, adică aproximativ 2.800 de lei pe lună, iar soţia sa, interpreta Jasmin, a încasat venituri de 2.946.549 de ruble ruseşti, echivalentul a circa 840.000 de lei. În aceeaşi declaraţie dânsul notează că în 2017 a luat un credit bancar de 16 mln de lei, pe care urmează să-l întoarcă până în 2020. Şi asta în situaţia când la moment mai avea datorii bancare de circa 40 mln de lei. Cine în această republică se mai poate lăuda cu o asemenea indulgenţă din partea băncilor şi a organelor menite să urmărească respectarea legilor, decât oamenii guvernării?

Apropo, ideea magazinelor sociale aparţine lui Vlad Plahotniuc, care, ajungând în fruntea PDM, o declara drept una din priorităţile noii guvernării. De ce a cedat-o partidului Şor, acesta bucurându-se şi de toată susţinerea în ce priveşte realizarea ei, putem doar bănui. În viitorul parlament PDM va avea nevoie de un aliat de nădejde, controlat prin afaceri concrete şi acesta ar putea fi numai Partidul Şor, care, se vede, a primit dezlegare de la Coordonator, atât cât mai sunt resurse din miliardul furat, să facă tot posibilul şi chiar imposibilul, dar să ajungă în Legislativ.

Ce va fi după, care vor fi dividendele actualilor susţinători ai acestuia devine clar din afirmaţiile tot mai obraznice ale lui Şor. Nu numai jurnaliştii, toţi acei cărora nu le va fi pe plac regimul Plahotniuc-Şor vor avea parte de „cureaua şi spânzurătorile lui Şor” şi „puşcăria lui Plahotniuc”. De altfel, istoria umană cunoaşte o sumedenie de asemenea exemple. Din păcate, multă lume, pomenindu-se în situaţii similare, nu face concluzii la timpul potrivit, iar apoi plânge amarnic, privindu-şi fruntea spartă de acea proverbială greblă.

Tudor Iascenco
2018-08-23 16:14:00

Comentarii