Magistrații care justifică acțiunile inculpaților

Violeta Gașițoi
29/06/2020

Cel mai des încalcă legea oamenii care cred că pentru infracțiunile comise nu vor primi nicio pedeapsă. Aceștia vor comite sistematic crime de orice fel, fără nicio frică de răspundere. Suntem noi educați să oprim o crimă? Cu siguranță, în Moldova, nu! Atunci când văd cum se omoară tinerii între ei în loc să fie chemată poliția, se mai găsesc doi-patru voinici să intre în acea bătaie și să se implice să își arate mușchii, ce, ei nu sunt „mujici”? Atunci când în apartamentul vecin strigă o victimă că este bătută de agresor, nu, nu sunăm poliția, că e problema lor de familie, să se lămurească. Atunci când vedem cum un copil este lovit de părinți în plină stradă nu, nu ne implicăm, nu e copilul nostru. În Moldova, atunci când este omorâtă o victimă în bătăi se vor găsi mereu acei magistrați care vor da vina pe victimă și vor justifica acțiunile inculpaților, că doar victima deja a murit, nu mai poate vorbi, dar celelalte probe le vom aprecia critic.

Atunci când pe trecerea de pietoni este strivit de o mașină un om, iar în urma loviturii a decedat, se va găsi mereu un magistrat/ă în Moldova care va spune că da, probele prezentate de reprezentanții victimelor și acuzare le apreciem critic că au interes, victima a fost de vină, s-a băgat sub roți. Atunci când se va examina un caz de trafic de ființe umane se va găsi acel/acea magistrat/ă care va spune că victima e de vină. Când va fi violată o victimă tot ea va fi de vină, ori e dosar politic, ori alte invenții. Dar violatorii, infractorii pe cazuri de omor ori vătămări intenționat grave soldate cu omor, traficanții de droguri etc. nu își aleg victimele. Nu o să vă întrebe copiii, da ce lucrează mama ori tata, aaa, e avocat, e procuror, polițist, judecător, deputat, ministru, atunci gata nu pun mâna pe tine, te las să pleci. Oricare dintre noi riscă să fie victimă. Da, învinuiții, inculpații au dreptul la apărare, dar dreptul la apărare într-o societate democratică nu înseamnă să minți, ori neapărat să-l achiți pe inculpat, nu înseamnă să speculezi pe seama probelor, nu înseamnă să cauți justificări pentru infracțiunile comise de inculpat.

Îmi pare rău, dar din cele 77 de pagini din sentința de achitare în dosarul omorului de la Atrium, niciuna nu m-a convins că acea crima nu a avut loc, nu intru în detalii, dar tânărul a decedat anume din cauza loviturilor cauzate și toți au rămas curați ca lacrima. Moldova, încotro? Pe când o reformă reală a Justiției? Când o să eliminați termenele de prescripție pentru infracțiunile cele grave? Când o să înăspriți pedepsele? Mă tem că până ne va omorî COVID-ul mai degrabă ne vor omorî infractorii care nimeresc în fotolii în Legislativ. Numai bine vă doresc și cât mai multă minte luminată.

Violeta Gașițoi
2020-06-29 09:44:00

Comentarii