Procesul de angajare în funcții publice în SUA

Violeta Gașițoi
27/09/2021
Foto: Perbox

Procesul de angajare în funcții publice în SUA este similar cu cel din sectorul privat, totuși există diferențe semnificative datorită numeroaselor legi, ordine și regulamente care guvernează ocuparea forței de muncă federale (publice).

Serviciu competitiv versus poziții de servicii excepționale

Există două tipuri de funcții neexecutive în guvernul federal:

1) cele care sunt în serviciul competitiv și

2) cele care sunt în serviciul exceptat.

Serviciul competitiv - Posturile de serviciu competitiv sunt supuse legilor serviciului public adoptate de Congres.

Legile contribuie la asigurarea concurenței loiale și deschise, recrutării din toate segmentele societății și selecției pe baza competențelor sau cunoștințelor, abilităților și abilităților solicitanților.

Servicii exceptate - Posturile de servicii exceptate sunt definite prin statut, de către președinte sau de către Biroul SUA de gestionare a personalului. Aceste posturi nu sunt supuse regulilor de numire, salarizare și clasificare a serviciului competitiv.

Ce înseamnă serviciu competitiv?

În cadrul serviciului competitiv, persoanele fizice trebuie să treacă printr-un proces de angajare competitiv (adică examinarea competitivă) înainte de a fi numiți într-un post vacant. Acest proces poate include un test scris, o evaluare a educației și experienței individului, un interviu și / sau o evaluare a altor atribute necesare pentru performanța de succes în funcția care urmează să fie ocupată.

Metode de numire

Promovarea meritului - Acest sistem este utilizat pentru a lua în considerare angajații federali (publici) actuali și foști pentru funcții pe baza meritelor personale. Pozițiile sunt de obicei ocupate prin concurs, candidații fiind evaluați și clasați pentru poziții pe baza experienței, educației, abilităților și înregistrării lor de performanță.

Atunci când un anunț de post vacant sau un anunț de oportunitate de muncă  indică faptul că candidații la „statut” sunt eligibili să aplice, se pot aplica angajații în carieră ai guvernului federal și angajații cu condiție de carieră care au servit cel puțin 90 de zile după ce au fost plasați într-o programare competitivă. (Pentru a stabili dacă sunteți „angajat de carieră” sau „angajat condiționat de carieră”, trebuie să consultați Repere din anunțul privind oportunitatea de muncă).

Acțiune necompetitivă - O acțiune necompetitivă este o programare sau plasarea într-o poziție în serviciul competitiv. Această acțiune nu se face prin selectarea dintr-un examen concurs deschis și se bazează de obicei pe serviciul federal actual sau anterior.

Autoritățile speciale de numire neconcurențiale sunt stabilite prin lege sau prin ordin executiv. Veteranii, persoanele cu dizabilități, mulți angajați federali actuali și foști și voluntarii întorși ai Corpului Păcii sunt exemple de persoane eligibile pentru numire necompetitivă.

Localizarea oportunităților de muncă

Există o bază de date centrală, care enumeră aproape fiecare loc de muncă federal. Anunțurile de oportunitate de muncă disponibile  oferă solicitanților informații despre calificările locurilor de muncă, îndatoriri, salariu, locul de muncă, beneficii și cerințe de securitate. Baza de date poate fi folosită pentru a vă ajuta să determinați dacă interesele, educația și experiența dvs. profesională se potrivesc cu poziția vacantă, ceea ce ar putea să vă facă un candidat bun pentru acest post. O listă de termeni obișnuiți este disponibilă pentru a vă ajuta să înțelegeți termenii utilizați în anunțul de post.

Majoritatea locurilor de muncă din departament (funcțiile publice) necesită cetățenie americană și finalizarea cu succes a unei investigații complete de fond și a screening-ului de droguri.

În cadrul angajării, sunt interzise tipurile de întrebai pe care un angajator le poate pune atunci cînd intervievează, fie în conversație, fie printr-o cerere scrisă, ori aplicație. Titlul VII La legea cu privire la drepturile civile, pusă în aplicare de către Equal Employment opportunity Commission (EEOC) interzice discriminarea împotriva solicitanților care solicită să se angajeze la locul de muncă (și angajaților) în baza sexului, rasei, vârstei, religiei, dizabilității sau ogrinjii naționale.

Întrebările accesibile includ – numele și adresa, experiența anterioară, educația (dar numai dacă este relevantă pentru locul de muncă) și cetățenia (nu originea națională).

Punerea întrebărilor care nu au nimic de -a face cu performanța la locul de muncă poate duce la acuzații de discriminare, practici de angajare neloiale sau invazie a vieții private.

Un intervievator nu trebuie să vă întrebe vârsta (cu excepția cazului în care vi se cere să aveți o vârstă pentru a îndeplini jobul- de exemplu pentru a servi alcool), numele de fată ori a soțului, orientarea sexuală,  stați cu chirie ori aveți propria casă, dacă sunteți însărcinată ori intenționați să fiți sau cu cine locuiți.

Mai jos sunt exemple de criterii utilizate în timpul efectuării unei evaluări post-interviu:

- Studiile

- Experiența de lucru relevanta

- Abilități specifice sau „abilități tehnice”

- Abilitatea de a lucra într-un mediu de echipă

- Calități de lider

- Gândirea critică și rezolvarea problemelor

- Abilități de comunicare

- Atitudine și motivație

- Referințe de calitate

- Limbajul trupului

Prezentarea certificatului medical – Este interzis și ilegal ca angajatorii să vă ceară certificate medicale ca cerință de angajare. Este posibil să vi se solicite să faceți un examen medical, dar numai dacă vi s-a oferit deja un loc de muncă.

IQ- Interviul ori testarea abilităților profesionale. Acestea sunt acordate tuturor solicitanților în aceleași condiții și nu pot discrimina un grup protejat.

Violeta Gașițoi
2021-09-27 13:02:00

Comentarii