Spune nu corupției

Picardo spunea: “Corupția e ca gunoiul, trebuie dată afară în fiecare zi”. Sunt total de acord cu această afirmație a lui Picardo, mai ales că locuiesc și activez într-o țară unde corupția a devenit ceva obișnuit pentru majoritatea funcționarilor - pentru

Violeta Gașițoi
07/09/2015

Trebuie să înțelegem cu toții: corupția costă bani, se pierd miliarde de euro pe an din cauza corupției, corupția crește sărăcia și subminează încrederea oamenilor în instituțiile de drept, în instituțiile democratice și în guvern. Ce ar însemna un act de corupție? Fiecare act de corupție înseamnă o decizie luată prin încălcarea legii, astfel corupția subminează statul de drept. Adesea auzim că Centrul Național Anticorupție a prins un polițist cu mită și toți “aplaudă”, auzim că au prins un judecător și toți “aplaudă”, au prins procurori cu mită deci noi ne bucurăm, și doar atunci cînd a fost prins un avocat, nu știu de ce se “cutremură” majoritatea dintre avocați venind cu regrete că a fost prins un avocat, iar CNA probabil intenționat se răzbună pe acesta. Aici deja marea majoritate nu mai “aplaudă”, dar caută soluții cum să-l “scoată basma curată”. 

Avocatura moldavă nu poate să înțeleagă că corupția în sistemul avocaturii este o amenințare la adresa securității interne a Uniunii Avocaților și nu doar. A-ți proteja un coleg despre care bănuiești sau crezi că încalcă legea, încalcă standardele etice sau este corupt nu înseamnă o calitate, nu înseamnă dovadă de caracter sau de prietenie, ci înseamnă o trădare a societății.

Atunci cînd colegul ridică suspiciuni trebuie să spuneți. Oamenii din sistemul dreptului sunt obligați să fie integri. Noi ca apărători ai drepturilor omului, cei care înfăptuim justiția, prima obligațiune o avem față de societate și nu față de colegul care încalcă legea. Integritate și independență în activitate nu înseamnă nicidecum că e dreptul avocaților, judecătorilor, procurorilor, polițiștilor să facă orice fără a răspunde. Independența este dreptul opiniei publice, dreptul fiecărui cetățean la un avocat, judecător, procuror, polițist independent inclusiv independent de corupție.

Corupția văzută pe interiorul avocaturii: e grav, e grav să fii martora “condamnării” unui coleg avocat de alți colegi ai săi pentru faptul că a demascat acte de corupție a colegului său, pentru faptul că a acționat legal și a denunțat estorcarea de bani, trafic de influență și falsificarea dosarului de către un alt coleg.

Și mai grave sunt expunerile “colegilor” care spun deschis că dacă ai sesizat un act de corupție sau o ilegalitate comisă de colegul tău atunci trebuie să părăsești această funcție, trebuie să ți se retragă urgent licența, deoarece ai procedat necolegial... Dacă nu vedeam aceste comentarii venite de la avocați, probabil că nu era să cred niciodată. Noi, avocații care luptăm cu acest flagel, care știm că din cauza corupției avem decizii ale instanțelor de judecată arbitrare, din cauza corupției cetățenii rămîn fără proprietăți, din cauza corupției se vînd vieți omenești și nu mai putem stopa infracționalitatea, deoarece nimeni nu este sancționat, am ajuns să vedem că tot avocații strigă: “Afară Avocatul Denunțător!”

Se vorbește mult despre corupție și doar acum înțeleg că nu toți cunosc ce semnifică acest cuvînt. Am mai constatat că nu cunosc mulți dintre colegii mei din avocatură ce înseamnă „integritate”, ce înseamă “profesionalism”, „interes public” „colegialitate”...

Avocații sunt cei care trebuie să asigure respectarea supremației legii. Atunci cînd orice cetățean vine la un avocat acesta așteaptă ca apărătorul lui să procedeze corect, să fie corect, să-i apere drepturile și interesele lui. El practic îi încredințează viața și soarta sa care va fi decisă de actul de justiție.Avocatul trebuie să acționeze legal, să fie profesionist. Odată ce avocatul a acceptat să fie complicele clientului său în comiterea infracțiunilor de estorcare de bani, trafic de influență, falsificarea dosarelor sau probelor din dosar pentru a avea un cîștig de cauză, aceasta se numește infracțiune și trebuie denunțată atunci cînd a fost descoperită.

Convenția ONU împotriva Corupției prevede că statul trebuie să întreprindă măsuri pentru a preveni corupția. Statul suntem noi, suntem toți cetățenii luați împreună, deci fiecare din noi are obligația morală să întreprindă măsuri concrete pentru a preveni actele de corupție și nicidecum pentru a fi complicele celor corupți.

Cetățanii din MD au nevoie de un stat de drept și justiție, iar un stat în care se încalcă legea e un stat care acționează împotriva propriilor cetățeni, împotriva omenirii.

În justiție nu trebuie să fie loc de corupție.

Violeta Gașițoi
2015-09-07 00:00:00

Comentarii