Buciumul între ambiţie şi cauză

Mi s-a reproşat în nenumărate rînduri că ne “ciondănim” cu Dorin Chirtoacă ca doi vecini din pricina unor găini, care au sărit gardul şi ciugulesc într-o ogradă străină. Vreau să fac claritate: nu este vorba doar despre un teritoriu, dar despre o luptă pe

Viorica Tătaru Crăițămîndră
07/09/2015

Mi s-a reproşat în nenumărate rînduri că ne “ciondănim” cu Dorin Chirtoacă ca doi vecini din pricina unor găini, care au sărit gardul şi ciugulesc într-o ogradă străină. Vreau să fac claritate: nu este vorba doar despre un teritoriu, dar despre o luptă pentru o  CAUZĂ, un proiect dezvoltat timp de două decenii şi întrerupt prin efortul şi ambiţia lui Dorin Chirtoacă. În 1992 Tudor Tătaru a fondat Studioul de Filme Folclorice şi Comedie Buciumul SRL.

Pentru desfăşurarea activităţilor culturale, SRL-ului i-a fost dat  terenul din str. Alexandru cel Bun 19, de către Primarul Nicolae Costin. Studioul de Filme Folclorice şi de Comedie Buciumul, pentru a activa, a recondiţionat întreg teritoriul, a adus clădirile la starea funcţională şi a realizat mai multe producţii cinematografice care au consacrat Buciumul pe plan internaţional,  precum: „Leru-i ler pînzele dalbe”, “Dănilă Prepeleac”, “Iarba dracului”,“Moş Ion în cosmos”, “Polobocul”, “Chişinău la sfîrşit de mileniu”, “Lăcata” ş.a.

Studioul independent este cel care a creat toata baza materială, decoruri, opere de artizanat,  tot ce este la moment pe teritoriul  Buicumulul. Toate acestea au fost realizate pînă în 1996, cînd a fost acceptată crearea şi prezenţa intreprinderii muncipale alături de studioul indepedent în urma unui proiect de parteneriat cu Primăria. Tudor Tătaru a fost numit director al acestei intreprinderi mai ales pentru că proiectul iniţial îi aparţinea. Buciumul SRL nu a plecat de pe acest teritoriu, dar a invitat alături administraţia municipală.

În 2007 Tudor Tătaru a acceptat crearea Întreprinderii de Stat Buciumul pentru a asigura supravieţuirea acestui centru. Din nou, nu a cerut terenul pentru sine, nu a încercat să profite de prieteniile cu liderii de atunci dar i-a convins să vină să investească aici. Unul din beciuri, în urma acestor înţelegeri este protejat cu un sarcofag de beton. Ce s-a întîmplat pe urmă? Din 2010 noul ministru al Culturii, B. Focşa iniţiază procedura de lichidare a Intreprinderii de Stat. Tot din 2010 Primăria opreşte orice finanţare către Intreprinderea municipală Buciumul. Toti angajaţii intreprinderii muncipale rămîn angajaţi de facto, intreprinderea nu se lichidează, dar 3 ani nimeni nu este plătit, nici paznici, nici contabilă, nici facturi, nimic.

Niciodată nu s-a făcut o delimitare de patrimoniu. Niciodată în 20 de ani Primăria nu a avut pretenţii faţă de studioul independent Buciumul.

La 27 martie 2014, Tudor Tătaru trece în nefiinţă. Custode legal al Studioului Independent Buciumul rămîn eu, Viorica Tătaru, fiica lui, menţinind Buciumul în ordine timp de 6 luni cu propriile eforturi, fără a primi nici un răspuns de la Primărie la demersurile înaintate în privinţa continuităţii activităţii. Oricum, am reuşit  să atragem şi să organizăm  toată vara evenimente, totodată având grijă să asigurăm curăţenia, paza şi reparaţia curentă a clădirilor. Tot din resursele proprii. Primarul timp de 6 luni a refuzat sa vorbească la tema Buciumului.

Fiind blocaţi administrativ, deci fără posibilitatea de a recupera salariile sau de a putea desfăşura activitatea, obligaţi de circumstanţele în care munca de o viaţă a tatălui a fost lăsată de izbelişte, eu cu familia am trecut cu traiul pe teritoriul Buciumului, aşteptând clarificarea situaţiei.

Toate acestea se întîmplau în septembrie 2013 şi  de atunci a trebuit să apărăm cu dinţii ceea ce în orice societate civilizată este protejat de lege şi oamenii legii. Am aparat munca noastră şi a părinţilor noştri.

La 1 octombrie 2013, când Primarul General Dorin Chirtoacă a semnat un ordin prin care a numit la conducerea Întreprinderii Municipale “Buciumul” pe Mihaela Iacob, exponent direct al Partidului Liberal, fost viceministru PL în cadrul MTIC (ce înseamnă? eu nu ştiu) în mandatul guvernul Filat 2, au fost începute acţiunile de intimidare.

Numirea a fost făcută contrar Statutului Întreprinderii Municipale Buciumul, unde se stipulează clar că administratorul ÎM poate fi numit doar cu acordul Consiliului Municipal. În plus, la numirea respectivei persoane nu s-a consultat nici colectivul de la Buciumul.

Din 13 noiembrie 2013 pe teritoriul Centrului Naţional de Creaţie Buciumul a fost introdusă cu forţa paza privată, compania Alfa Group, contractată de către Direcţia Cultură a Primăriei. Între timp au spart incuietorile, au sustras acte fără nici un document de recepţionare şi la fel au luat tot patrimoniul sub control fără nici o explicaţie. Menţionez că patrimoniul de acolo nu a fost niciodată separat între Întreprinderea Municipală Buciumul (a.c.1996) şi Studioul de Filme Folclorice şi de Comedie Buciumul SRL (a.c. 1992), al cărui custode legal sunt.

Pe 29 noiembrie 2013 un grup de peste 10 persoane au pătruns pe teritoriul Buciumul, unde de câteva luni mă aflam împreună cu familia mea (soţul Vasile Crăiţămândră şi cei trei copii minori), ne-au bruscat, ne-au înjurat şi ameninţat. Au pus sigilii la toate uşile si au încercat sa pună şi la camera unde erau copiii mei. Numai după ce am rezistat fizic în faţa uşii au renunţat. În schimb, timp de 2 ore ne-au interzis sa ieşim de pe teritoriul Buciumului, paza privată blocîndu-ne fizic accesul dincolo de poarta. (Există şi imprimări video).

Un asediu desfăşurat în linişte în plin centrul capitalei.

Ne-au sigilat în primul rînd beciul cu produse alimentare. Ne-au tăiat toate ţevile şi au deteriorat sistemul autonom prin care scoteam apă din fîntîna din curte. Au fost ameninţări, atacuri fizice, au fost zile in care am fost sechestraţi în plin centrul Chişinăului. Au fost zile geroase de iarnă în care noi eram blocaţi afară, iar copiii sechestraţi înăuntru. Au fost zile în care copiii erau ţinuţi afară în ger. Au fost nopţi în care noi, fiind ţinuţi izolaţi, vedeam cum bodiguarzii  făceau grătare chiar sub fereastra noastră, din lemnele noastre de foc.

Demersurile repetate către Primărie, pentru a reglementa situaţia au rămas fără răspuns chiar şi după depăşirea normei legale. Nenumăratele apeluri şi plîngeri către poliţie, au fost trecute cu vederea, fără explicaţii şi implicare din partea acesteia.

Pe data de 17 decembrie 2013, după mai multe demersuri, am depus şi o cerere, înregistrată oficial, către Primarul General, în care s-a solicitat stoparea abuzurilor şi separarea măcar a bunurilor patrimoniale între Studioul Independent de Filme Folclorice Buciumul SRL, pe care îl conduc, şi Întreprinderea Municipală Buciumul. De asemenea, am solicitat, în baza normei legale, să ni se ofere toată informaţia cu privire la relaţiile contractuale care au existat între SIFF Buciumul şi Primărie. Până la data de astăzi Primăria nu a răspuns demersului nostru.

La 24 ianuarie 2014, soţul meu, Vasile Crăiţămîndră a declanşat greva foamei, iar paza a ţinut jumătate de oră ambulanţa la intrare şi doar după intervenţia deputatului parlamentar Victor Mîndru, medicul a putut intra pe teritoriu de unul singur.

La 17 martie 2014 , noi fiind ieşiţi cu copiii mai mici la clinică, cînd am revenit, ni s-a spus la poartă că nu mai avem voie să intrăm şi că în lipsa noastră s-a făcut perchiziţie în casa unde locuiam şi în lucrurile noastre personale, fiind pus lacăt  şi sigilată uşa de către Mihaela Iacob şi o pretinsă „comisie” de la primărie. O comisie care s-a convocat într-o oră.

1 aprilie 2014 nu ni s-a permis desfăşurarea festivalului de Satiră şi Umor „Dănilă Prepeleac”, organizat tradiţional la Buciumul, din 1997. Am fost nevoiţi să cerem găzduirea evenimentului la cinematograful „Odeon”, împreună cu oaspeţii şi invitaţii festivalului, care au venit să comemoreze 1 an de la trecerea în nefiinţă a artistului Tudor Tătatru.

Din aprilie 2014 am depus nenumărate cereri în instanţă, acţionînd primăria municipiului Chişinău şi Direcţia Cultură a primăriei în judecată. Însă majoritatea cererilor au fost respinse, fiind invocate diverse motive. Între timp, Mihaela Iacob, numită de către primar director general al ÎM Buciumul, a fost avansată în funcţie, locul ei fiind ocupat de Rodica Ursu,  iarăşi fără acordul Consiliului Municipal…

La moment, Centrul Cultural Buciumul este închis. Serviciul de pază privată Alfa Group, fiind stăpîn pe acest teritoriu în sensul deplin al cuvîntului, organizează discoteci şi alte sindrofii (există video pentru confirmare), iar noi, mai bine de 15 luni aşteptăm investigaţia poliţiei şi a procuraturii, unde am depus nenumărate plîngeri şi solicitări, deoarece am rămas efectiv în stradă, fără lucruri personale de primă necesitate.

Suntem conştienţi că neclaritatea situaţiei juridice la Buciumul poate fi lămurită fie amiabil cu autorităţile municipale, fie în instanţa civilă. Dar până se va pronunţa instanţa competentă, NIMENI nu are dreptul de a substitui legea şi nici de a-şi impune punctul de vedere, folosind forţa şi resursele administrative.

Aceasta fiind situaţia, noi am decis să continuăm lupta pe toate căile, inclusiv în instanţele de judecată. Proiectele noastre culturale vor continua. Ba chiar mai mult, am demarat o inițiativă de  suport cu  sfaturi şi ajutor practic pentru oamenii care au de suferit de pe urma acestui sistem corupt.

Semnalul de alarmă pe care îl tragem acum nu este doar pentru noi. Sunt atîţia oameni care nu ştiu nici măcar care sunt drepturile lor şi sunt călcaţi în picioare de gaşca din primărie (că altfel nu pot fi numiţi). Oricărui cetăţean i se poate întîmpla să deţină ceva, ce lor li se pare că le trebuie mai mult, iar instituţiile statului, cei care ar trebui sa protejeze drepturile cetăţeanului, după cum am văzut, sunt surde şi mute.

Primăria mă prezintă ca pe un afacerist hapsân, care încearcă să pună mâna, să ia cu hapca un bun public, un teritoriu care aparţine oraşului. Menționez că nu este vorba de un interes mărunt, meschin, dar de un lucru mare şi toți am avea de pierdut  în cazul în care DorinChirtoacă  va reuşi să îngroape acest proiect, ce urma să fie promovat un nivel calitativ nou, anticipând modelul implementat acum de mai mulţi entuziaşti pe întreg teritoriul Moldovei, numai nouă ni s-a pus unghia în gât când ne era lumea mai dragă.

Secvențe video care prezintă “activitatea” Primăriei la Buciumul

https://www.youtube.com/watch?v=qaILJ-Z9_Mo

Viorica Tătaru Crăițămîndră
2015-09-07 00:00:00

Comentarii