Dictatura din domeniul Justiției sau de ce au ajuns judecătorii să se teamă de procurori

Zadoinov Roman
04/02/2020

Urmăresc știrile din Moldova și constat că prea multă atenție se acordă dosarului Morari, în timp ce alte crime grave rămân neinvestigate. Nimic nu m-a uimit în cazul Morari, de la independență încoace, în Moldova, odată cu schimbarea puterii în stat încep reglările de conturi, cu aceleași metode, doar cu diferiți oameni. Nu voi vorbi despre vinovăția ori nevinovăția acestuia și nici despre calificarea juridică. Eu aș vrea să vorbesc la general și vă propun să analizăm această situație, să vedem cum au evaluat lucrurile, inclusiv în cauza Morari, și ale altor funcționari.

Vă propun să analizați ori de câte ori aveți în față un funcționar care este cercetat penal, ce carieră a avut acesta, cât de repede a fost promovat în funcții și cu ce a contribuit, fiind în funcție, pentru ca să avem justiție echitabilă și un stat de drept. După ce analizați cariera acestor funcționari o să observați că, chiar de la început majoritatea a avut o creștere rapidă în funcții importante, care au putut aduce schimbarea. Sigur că apar foarte multe întrebări - de ce acum? De ce până acum nu s-a vorbit despre ilegalitățile din această structură? 

În domeniul justiției dintr-o parte nu s-a schimbat nimic, e o dictatură în acest sistem și am ajuns până la momentul în care judecătorii se tem de procurori, se tem că dacă nu vor aplica arestul se va spune că au luat mită, respectiv, demersurile procurorilor în majoritatea cazurilor erau și sunt susținute. Putem observa că nimic nu s-a schimbat, metodele sunt aceleași și presiunile la fel.

Nu vin să apăr funcționarii, deoarece aceștia sunt ori au fost în funcții, funcțiile pe care le-au deținut ori le dețin le permit să facă schimbări reale, dar nu au avut dorință. În mâinile lor au fost ori sunt toate pârghiile legale pentru a crea un stat de drept. Dar atunci când ei sunt la putere, ei nu se gândesc la statul de drept, ei se gândesc la propriul beneficiu. Ei se gândesc cum să-și mențină puterea și cum să facă bani folosind funcțiile sale. Ei dau indicații judecătorilor, procurorilor, polițiștilor și le dictează cum să lucreze, pe cine să aresteze și pe cine să elibereze.

Anume ei dau indicații pe cine să dea la o parte și pe cine să promoveze în funcții. Ei fac totul ca să folosească funcția pe care o dețin ca pe un beneficiu pentru sine și familiile lor. Ca rezultat, suferă toată societatea. Este distrusă puterea de stat, crește corupția, se încalcă drepturile fundamentale ale omului, crește numărul de infracțiuni organizate, este distrusă economia, oamenii mor din cauza lipsei asistenței medicale. Cel mai interesant e că la un moment dat, mai devreme ori mai târziu, anume acei funcționari care înainte dădeau indicații și dictau cum să se aplice o lege ori alta, cine să fie reținut și cine eliberat, cei care dispuneau arestarea concurenților acum vin să ne spună că în Moldova se încalcă drepturile fundamentale ale omului, că nu avem justiție și toți încearcă să ne convingă că ei sunt deținuți politici.

Anume acești funcționari au creat acest sistem de drept care astăzi îi omoară pe ei deja, anume ei au creat acest sistem și au susținut acest sistem mulți ani. Ei au avut posibilitate reală să oprească toate fărădelegile cât au fost în funcție, dar ei nu au făcut asta, pentru că așa era convenabil pentru ei.

Atunci când analizăm acțiunile ori inacțiunile funcționarilor noștri, dar când zic funcționari mă refer și la procurori, judecători, polițiști, deputați etc., avem nevoie de o cultură care să pună accentul pe o dezbatere motivată. Cu alte cuvinte, să analizeze situația multilateral, să o pună în dezbateri cu probe relevante. Noi nu putem să facem justiție publică atâta timp cât nu avem dovezi publice. Noi trebuie să vorbim despre încălcările fundamentale ale omului, dar să o facem chiar la început, chiar din momentul când suntem în funcții și să venim cu soluții de stopare a oricărei ilegalități. Am spus și repet de multe ori, azi fiind indiferent la tot ce se întâmplă în justiție, stând deoparte și considerând că asta nu te privește, mâine poți fi chiar tu victima acestui sistem de drept corupt.

Și acum urmărim cum unul câte unul devin „victimele” propriului sistem. Sunt sigur că actualii și foștii funcționari își vor putea apăra drepturile, ei sunt în poziții mult mai favorabile față de un simplu cetățean ale cărui drepturi sunt încălcate și el/ea nu are acces nici la un avocat, la presă și cumva din acest motiv se comit sute de infracțiuni care nu se investighează. Avem mii de cazuri de violență, omoruri, violuri, iar toată presa națională e cu ochii pe arestările funcționarilor. Sunt și acestea cazuri importante, dar este o disonanță între zecile de știri zilnice despre una și aceeași persoană, și știrile puține și lipsite de continuitate despre oamenii care mor în spitale în urma infracțiunilor comise față de ei. Nu știm cu ce se finalizează acele anchete și dacă cetățeanul simplu și-a găsit dreptatea în justiția din Moldova ori nu, pentru că pe el/ea nu o cunoaște nimeni și nu se scriu știri în fiecare zi. Desigur că avem și excepții în presă. Am să fiu foarte sincer, eu citesc doar câteva surse media, doar pe cele în care am încredere și mă bucur că acestea există, sunt foarte puține, dar scriu deseori nu doar despre funcționari, dar și despre oamenii simpli și problemele acestora.

Zadoinov Roman
2020-02-04 15:24:00

Comentarii