„Ac de cojoc” și pentru funcționari

Domnica Cemortan
29/12/2015
Foto: publika.md

Anul acesta am vrut să îmi rezolv o problemă la Primărie. Nu mi-am imaginat că odată ce voi intra in această instituție a statului, puteam să întâlnesc un domn lipsit de politețe și etică. Acesta deține o funcție importantă ce necesită un comportament responsabil și civilizat. Domnul Pleșca este specialist pentru recrutare și încorporare, mobilizare și protecție civilă.

Foto: Domnica Cemortan

Nu înțeleg cum un astfel de om poate să dețină o funcție de răspundere în Primăria orașului Strașeni, avand un comportament inacceptabil pentru un funcționar care trebuie să fie mereu in serviciul cetățenilor.

Dar să o iau de la capăt! În dimineața de 21 mai 2015 am dorit să fiu primită in audiență la viceprimarul localitații, primarul fiind suspendat. Pentru că nu era nimeni in biroul secretarei, care urma să anunțe venirea mea, am indrăznit să bat la ușa biroului viceprimarului. Pentru că nu am avut niciun răspuns, am intrat. Înăuntru era un spectacol degradabil pentru o instituție publică. Viceprimarul cu alți colegi de-ai săi chefuiau, având pe masă alcool, căpșuni și dulciuri! Sărbătoare, nu alta! Asta în condițiile în care mai mulți oameni așteptau în Primărie să își rezolve problemele! Fiind indignată de o astfel de situație, am scos telefonul mobil și am început să filmez.

Viceprimarul Valeriu Pleșca a sărit la mine, bruscându-mă să îmi ia telefonul cu care filmam „bairamul” din biroul Primăriei în timpul orelor de muncă. Pleșca încerca să mă intimideze, depășind etica și funcția atribuită lui în Primarie.

Nimeni nu are dreptul să abuzeze de postul său pentru a încălca demnitatea și onoarea unui om.

Viceprimarul a crezut că poate să mă intimideze astfel?!

Primul lucru pe care l-am făcut a fost să sun la poliție. Am scris apoi o plângere. În scurt timp am fost informată că Valeriu Pleșca a fost amendat. Penalitatea a fost atât de ridicolă încât nu am acceptat ca această situație să se termine așa. Dacă tot am început „războiul”, atunci să-l duc până la capăt. Am apelat în consecință la Justiție.

În prima instanță, Pleșca a pierdut procesul, dar în niște termeni care îl avantajau foarte mult. Fiind nemulțumită de decizia judecătorului, am scris o altă cerere către Curtea de Apel.

Eu îmi doresc ca viceprimarul să înțeleagă că nu este mai presus de lege și de oameni în general. Îmi doresc ca dânsul să priceapă că este inacceptabil ca un  funcționar public să aibă un astfel de comportament.

Sunt optimistă în ceea ce privește continuarea acestui caz la Curtea de Apel. Am încredere în luciditatea și corectitudinea justiției noastre. Sunt sigură că pe viitor viceprimarul se va gândi de două ori înainte să mai aibă așa o atitudine.

 

Domnica Cemortan
29/12/2015
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii