Încă trei angajați DIP, condamnați simbolic pentru tortură

Anatol Mătăsaru
19/05/2016
Foto: Anatol Mătăsaru

Curtea de Apel Chișinău a condamnat, astăzi, 19 mai, la trei ani de închisoare cu suspendare trei foști angajați DIP, cu privarea dreptului de ocupare a funcțiilor publice tot pentru trei ani. Sentința a fost pronunțată de judecătoarea Ludmila Ouș.

Cei care inlulpați sunt Vladislav Mustață, fost șef al Serviciului securitate a Penitenciarului nr. 13 Chişinău, Leonid Grecu, fost şef al Serviciului operativ al Penitenciarului nr. 15 Cricova, dar și Sergiu Vacari, fost ofițer operativ în cadrul Penitenciarului nr. 13 Chişinău pentru abuz în folosirea intenționată a intereselor de serviciu în folosul unei grupări criminale.  Cei trei au pledat nevinovat.

Procurorul Ruslan Cașu susține în public că torționarii au dat mită pentru a fi achitați. Cei patru au fost prezenți, iar în momentul în care instanța s-a retras pentru deliberare, acuzații au părăsit sala de judecată. Ruslan Cașu a adăugat că așteaptă motivația deciziei instanței de astăzi și că o va contesta.

Dosarele cu tortură mituite sunt deja la maximum secretizate de judecatorii Curții de Apel. Este culmea când însuși procurorii recunosc că s-a luat mită pe dosarul penal pe care-l examinează și deja corupția în sistemul de drept nu mai este tabu, dar a devenit un fenomen în Republica Moldova.

Judecătoria Militară achită persoanele delicvente care sunt angajate ale Ministerului Justiției și comit crime în incinta penitenciarelor. Azi Curtea de Apel a dat sancțiuni în baza art.327 al.3, 303 al 3,314 al 1 si 327 al (3) Codul Penal al Rep. Moldova, părțile vătămate iarăși sunt detinuții penitenciarului.

Anatol Mătăsaru
19/05/2016Follow us on Telegram

Comentarii