„10% comision” // Schema pusă la cale de angați ai AIPA Bălți pentru a se căpătui din acordarea subvențiilor

Ilie Gulca
22/11/2023

Șapte agenți economici au ajuns în judecată pentru că au mituit angajați ai Secției Teritoriale Bălți a Agenției de Intervenții și Plăți pentru Agricultură (AIPA) pentru a obținute, mai rapit și cu dosare întocmite precar, subvenții pentru agricultură.

Oamenii legii au stabilit că unii agenți economici, în perioada 2020-2022, după depunea dosarelor de subvenționare la Secția Teritorială Bălți a AIPA, au oferit angajaților acesteia câte 400 - 2.000 de lei. Fermierii au plătit acești bani, precizează Procuratura Anticorupție, pentru a obține subvențiile acordate de AIPA.

În același timp, agenții economici învinuiți au efectuat transferuri de pe conturile lor bancare unor organizații afiliate angajaților AIPA. Aceste sume variau de la 1.200 la 34.000 de lei. Transferurile au fost efectuate ca operațiuni economice fictive. De fapt, destinația reală a banilor a fost coruperea angajaților AIPA.

Șase învinuiți și-au recunoscut faptele incriminate și, astfel, cauzele lor penale au fost remise în instanța de judecată pentru examinare în proceduri speciale. Cel de-al șaptelea învinuit nu și-a recunoscut vina. Cauza penală în privința sa urmează să fie examinată în procedură generală.

Actualmente, precizează sursa citată, învinuiții sunt cercetați în stare de libertate, iar examinarea cauzelor penale este efectuată de către Judecătoria Bălți.

Urmărirea penală continuă în privința altor agenți economici învinuiți de corupere activă și în cazul angajaților AIPA învinuiți de corupere pasivă și spălare de bani. În aceeași cauză, continuă urmărirea penală în cazul agenților economici care au participat în calitate de complici la comiterea coruperii pasive de către angajații AIPA prin oferirea posibilității transferării pe conturilor lor a mitei primite de la agenți economici pentru obținerea subvențiilor.

În ianuarie 2023, Procuratura Anticorupție informa că funcționarii publici din cadrul Secției Teritoriale Bălți și Comrat ale AIPA pentru a influența membrii Comisiei de verificare a dosarelor pentru determinarea acestora să accepte subvenționarea solicitanților.

Funcționarii publici sunt acuzați că au pretins și acceptat de la beneficiarii subvențiilor 10% din suma acordată agenților economici cu titlu de subvenție ce variază de la 1000 la 150.000 de lei. Ei condiționau primirea mijloacelor bănești atât în formă directă, cât prin intermediul a unei srl-uri și a unei asociații obștești.

Funcționarii au primit de la gospodării țărănești, srl-uri – inclusiv primari ai diferitor localități din nordul republicii – mijloace bănești sub pretextul de a nu verifica preventiv dosarul de subvenționare și pentru a nu crea obstacole la etapa inițială a examinării acestuia.

Ilie Gulca
22/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii