150.000 de euro pentru o funcție din Guvern. Persoane conectate la PDM, vizați într-un dosar de trafic de influență  

Ilie Gulca
01/12/2021
Zahar Zanosiev

Procuratura Anticorupție a finalizat urmărirea penală într-un dosar de trafic influență cu implicarea unor personaje din anturajul Partidului Democrat din Moldova (PDM), care au pretins 150.000 de euro pentru a favoriza numirea unui membru al cabinetului Zinaida Greceanîi într-o funcție din Guvernul Vlad Filat.

În 2011, fostul viceministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor în Guvernul comunist condus de Zinaida Greceanîi, Alexei Vârlan, potrivit Ziarului de Gardă, a solicitat Procuraturii Anticorupție să investigheze acțiunile a trei persoane – Zahar Zanosiev, Vitalie Czine-Mocan și Iurie Bolboceanu, fost deputat democrat.

Alexei Vârlan susține că cei trei ar fi cerut în noiembrie 2010 suma de 150.000 de euro în schimbul numirii sale în funcția de viceministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor în cabinetul Vlad Filat.

Într-un comunicat publicat miercuri, Procuratura Generală a informat că a finalizat urmărirea penală în privința uneia dintre persoanele învinuite de săvârșirea infracțiunii prevăzute de trafic de influență.

„În perioada noiembrie–decembrie 2010, acționând împreună și de comun acord cu o altă persoană, folosindu-se de statutul său în cadrul Partidului Democrat din Moldova, dar și că se afla în relații apropiate cu persoane din conducerea acestui partid politic, a pretins de la Vîrlan Alexei Filip [...] 150.000 euro. El a susținut că are influență asupra persoanelor publice și cu funcție de demnitate publică pe care îi poate determina să dispună numirea lui Vîrlan Alexei Filip în funcția de viceministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor”, menționează sursa citată, precizând că învinuitul a primit o primă tranșă, de 50.000 de euro.

Sursele Portalului Anticoruptie au declarat că este vorba de Zahar Zanosiev.

Totodată, în comunicat se menționează că a rămas o altă cauză penală privind învinuirea celuilalt co-autor al infracțiunii.

„În privința acestuia, materialele cauzei penale au fost disjunse într-o procedură separată din motivul eschivării acestuia de la organul de urmărire penală. Față de acesta a fost aplicată măsura preventivă arestul preventiv în contumacie, fiind anunțat în căutare internațională”, scrie sursa citată.

Cea de-a doua persoană, potrivit surselor Portalului Anticoruptie, este Vitalie Czine-Mocan.

Serviciul de presă al Procuraturii Generale a precizat că în comunicatul nu este vorba de Iurie Bolboceanu.

Ilie Gulca
01/12/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii