„7 milioane de lei pe lună”. Trend negativ în procesul de recuperare a miliardului furat

Ilie Gulca
17/11/2023

Tendința de recuperare a banilor din furtul miliardului cunoaște o etapă negativă, semnalează expertul economic Veaceslav Ioniță. În anul curent au fost recuperate 42,6 milioane de lei, iar în 2022 - aproape 80 de milioane de lei. Procuratura Anticorupție a anunțat recent că a trimis în judecată, în 2023, dosarele lui Vladimir Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Emma Tăbârță.

„Majoritatea banilor recuperați în anul curent provin din vânzarea activelor și doar 5 milioane de lei sau 12% din total au fost recuperați prin decizii de judecată în diverse cauze penale sau de insolvabilitate”, a estimat el. „În rest, recuperarea anuală a banilor a scăzut până la 110-120 milioane de lei anual. Sumele care merg spre Ministerul Finanțelor sunt mai mici decât cele încasate. Diferența, presupun, sunt costurile suportate în proces de recuperare. Astfel, în 2022, au fost recuperate în medie câte 6,3 milioane de lei lunar, iar în anul curent avem o recuperare de 7,1 milioane de lei lunar. Tendința generală este una clar negativă.”, subliniază expertul Veaceslav Ioniță.

Expertul a mai menționat că cele mai mari recuperări au fost înregistrate în 2018-2019, când au fost preluate acțiunile a două bănci, iar banii încasați au intrat în bugetul de stat.

 „De fapt, am avut în 2018-2019, două decizii de preluare a activelor în sumă de circa 900 milioane de lei, ceea ce reprezintă peste 90% din toți banii recuperați prin decizie de judecată”, explică Ioniță.

Procuratura Anticorupție a anunțat recent că a trimis în judecată trei episoade din dosarul Frauda Bancară, inclusiv primul caz împotriva lui Vladimir Plahotniuc și cazul împotriva lui Vladimir Andronachi.

Vladimir Plahotniuc este învinuit de crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie și spălarea banilor, prin care oligarhul ar fi beneficiat de mijloace financiare sustrase din Banca de Economii, Unibank și Banca Socială în sumă totală de 39 milioane de dolari și 3,5 milioane de euro. În cazul lui Plahotniuc a fost aplicat sechestre în valoare 1,1 miliarde de lei.

În dosarul Vladimir Andronachi, acesta este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de escrocherie și spălarea banilor în proporții deosebit de mari, în interesele grupului criminal parte a organizației criminale. În același dosar figurează și un complice al fostului democrat.

În urma faptelor imputate învinuiților, statul Republica Moldova a fost prejudiciat cu suma de peste 26 milioane de lei. În cazul lui Andronachi a fost aplicat sechestre pe bunuri în valoare de 26 milioane de lei.

În cazul Emmei Tăbârță, aceasta este învinuită că a acordat asistență unui grup criminal să sustragă peste 2,5 miliarde de lei. Procurorii au aplicat sechestre în valoare de 61,5 milioane de lei.

Ilie Gulca
17/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii