„A procurat un imobil prin intermediul unor persoane apropiate”. Percheziții în cazul judecătoarei Tatiana Avasiloaie ​

Ilie Gulca
10/11/2021
Judecătoarea Tatiana Avasiloaie. Foto: știri.md

Procurorii anticorupție au desfășurat în zilele de marți și miercuri mai multe percheziții la domiciliul, automobilul și locul de muncă al judecătoarei din cadrul Judecătoriei Chișinău, Tatiana Avasiloaie. Aceasta este cercetată într-o cauză penală pornită pentru îmbogățire ilicită.  

Miercuri, procurorii anticorupție au descins și la un imobil la care persoana cu grad de rudenie a magistratului Avasiloaie a fost împuternicită prin procură să aibă acces și să îl administreze.

Acțiunile de urmărire penală au avut loc, potrivit Procuraturii Generale, după ce Consiliul Superior al Magistraturii a dat acordul în vederea percheziționării judecătorului în urma admiterii demersului Procurorului General din 9 noiembrie 2021.

Drept temei pentru pornirea cauzei penale pe numele Tatianei Avasiloaie l-a constituit o sesizare a Autorității Naționale de Integritate cu privire la rezultatele controlului respectării regimului juridic al declarării averii și intereselor personale.

Autoritatea a constatat existența în cazul magistratei a unei diferențe substanțiale între veniturile obținute și cheltuielile efectuate în valoare de circa 1.268.450 de lei admise de către judecător.

Neavând posibilitatea justificării mijloacelor bănești obținute în mod legal datorită funcției deținute și urmărind scopul dobândirii unui bun imobil în valoare de 1.330.000 de lei, judecătoarea Avasiloaie a tăinuit proprietatea reală asupra imobilului.

Prin urmare, femeia a decis să procure imobilul prin intermediul unor persoane apropiate și să îl înregistreze pe numele acestora.

Persoana interpusă, care are legal actele pe locuință, este un prieten al mamei judecătoarei. Potrivit procurorirlor, judecătoarea Tatiana Avasiloaie este locatară a blocului în care se află apartamentul, iar serviciile comunale sunt achitate cu regularitate de pe cardul bancar al acesteia. 

Anterior, Anticorupție.md a scris că din 2017 mai mulţi magistrați conduc automobile prin mandat sau aflate în folosință, inclusiv Tatiana Avasiloaie. Acesta deține un Mitsubishi ASX fabricat în 2015.

Ilie Gulca
10/11/2021
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii