A protestat față de acțiunile unui funcționar de la Primărie care și-ar fi protejat fiul și s-a ales cu dosar penal

Viorica Zaharia
05/03/2016
Veaceslav Plămădeală. Foto: Viorica Zaharia

Inginerul topograf Veaceslav Plămădeală care în luna octombrie 2015, în semn de protest, a intrat cu mașina într-o anexă a Primăriei Chișinău, a fost "iertat" de către primarul general, dar a fost pus sub învinuire într-un dosar penal deschis pentru deteriorarea intenționată a bunurilor. Învinuirea i-a fost înaintată ieri, 3 martie, de către procurorul Gheorghe Graur din Procuratura sectorului Centru. Asta chiar dacă Primăria a expediat o scrisoare Procuraturii Generale în care anunță că nu are nicio pretenție și că nu va porni pe acest caz vreun proces judiciar, întrucât Plămădeală s-a angajat să repare anexa avariată.

"Am reparat anexa, așa cum am spus și atunci, la protest, am prezentat facturile la Inspectoratul de Poliție, mașina mi-a fost reținută neîntemeiat timp de două luni de către procurori, Primăria nu are nicio pretenție față de mine, iar acum sunt pus sub învinuire", spune Veaceslav Plămădeală.  Procurorul Gheorghe Graur, la rândul său, a confirmat că Plămădeală are calitatea de învinuit în dosar, dar a refuzat să ne ofere alte informații.

Veaceslav Plămădeală a reparat anexa din banii săi. Foto: Viorica Zaharia

Primăria Chișinău a expediat Inspectoratului de Poliție Centru un deviz local în care a estimat că în total anexa costa 45.486 de lei, iar proprietarului unei mașini Toyota care se afla în curtea Primăriei i-ar fi fost adus un prejudiciu material de 5.350 de lei. Veaceslav Plămădeală, la rândul său, susține că devizul Primăriei conține estimări exagerate și că el a cheltuit mai puțini bani pentru restabilirea anexei, de aceea a solicitat o expertiză de la Centrul de Expertize al Ministerului Justiției, însă aceasta ar fi fost programată abia pentru luna august.

Funcționar demis, protestatarul - urmărit penal

Veaceslav Plămădeală este proprietarul unei firme specializate în lucrări de topografie și geodezie.  La protestul său din 13 octombrie, el a cerut să fie înlăturat din funcție Serghei Iacovlev, șeful unei secții din cadrul Direcției Arhitectură, responsabil de avizarea lucrărilor planurilor topografice, deoarece acesta ar proteja firma fiului său. Potrivit lui Plămădeală, Iacovlev respingea intenționat proiectele mari ale altor firme și le propunea, în special companiilor străine, care intenționau să construiască diferite obiecte în Capitală, să apeleze pentru servicii de lucrări topografice la firma fiului. Astfel, restul firmelor specializate în lucrări de topografie și geodezie ar fi rămas fără clienți. Atunci, în fața jurnaliștilor, Iacovlev a recunoscut că fiul său deține o firmă de proiectări și că posibil s-ar afla într-un conflict de interese.

Totuși, peste câteva zile, primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, a anunțat că Iacovlev a fost suspendat din funcție, iar în Primărie urma să fie formată o comisie care să investigheze eventualele conflicte de interese în care s-ar putea afla angajații. Peste alte câteva zile Serghei Iacovlev și-a dat demisia. "Eu sunt la vârsta de pensionare, am depus cerere de demisie și acum nu mai lucrez. Dacă a fost scandal… Nu am protejat firma fiului. Atunci când fiul și-a deschis firma m-am consultat cu juriștii și mi-au spus că după lege nu există conflict de interese, chestiunea e mai mult morală. Am aflat de pe pagina de Facebook al lui Veaceslav Plămădeală că CNA, care a verificat acest caz, nu mi-a găsit nimic. Cu mine nimeni nu a vorbit, nimeni nu mi-a spus nimic", a declarat Serghei Iacovlev pentru Anticoruptie.md.

Comisia Națională de Integritate a refuzat să examineze situația lui Iacovlev sub aspectul aflării acestuia în situație de conflict de interese, motivând că funcționarul nu este subiect al declarării veniturilor și intereselor.

O verificare a Centrului Național Anticorupție a arătat că din totalul lucrărilor topografice avizate de secția condusă de Iacovlev, cele mai multe aparțin firmei fiului acestuia. Anticorupție.md va publica în curând un material amplu referitor la acest subiect.

Viorica Zaharia
05/03/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii