A scăpat de urmărire penală, dar nu până la urmă. Ce se întâmplă cu dosarul intentat pe numele vicepreşedintei CSJ, Tamara Chişca-Doneva

Julieta Saviţchi
25/10/2022
CSJ

Vicepreşedinta Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), Tamara Chişca-Doneva, a scăpat de învinuirile de îmbogăţire ilicită. Procuratura Anticorupţie a anunţat că magistrata a fost scoasă de sub urmărire penală.

„Analizând în ansamblu materialul probator administrat, în coraport cu rezultatele investigației financiare paralele realizate de ARBI în cauza vizată, până la etapa expirării termenului de bănuit, 22 septembrie 2022, se constată că nu au fost identificate probe ce ar statua decizia de punere sub învinuire. Ca urmare, s-a decis scoaterea de sub urmărire penală a bănuitei”, se arată într-un comunicat al Procuraturii Anticorupţie.

Totodată, Procuratura precizează că investigaţiile vor continua, „deoarece au fost dispuse acțiuni procesuale ce nu au fost finisate”

În document se mai arată că procurorii ar putea să revină la învinuiri „în cazul în care vor fi dobândite probe noi, ce nu au fost cunoscute la momentul scoaterii de sub urmărire penală”.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a suspendat-o din funcție, în luna aprilie, pe vicepreședinta Curții Supreme de Justiție, Tamara Chișca-Doneva până la adoptarea unei decizii definitive în privința suscipiunii de îmbogățire ilicită.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dat la finele lunii martie undă verde pentru a fi efetuate percheziţii la domiciliul şi în biroul vicepreşedintei Curţii Supreme de Justiţie, Tamara Chişca-Doneva. Decizia a fost luată cu uşile închise, iar imediat ce au obţinut acordul, procurorii şi mascaţii s-au dus la Curtea Supremă de Justiţie ca să facă percheziţii în biroul magistratei.

În luna martie a acestui an, reporterii CIJM au scris o investigație jurnalistică despre faptul că judecătoarea nu și-ar fi declarat toate proprietățile în declarația sa de avere.

Vicepreşedinta Curţii Supreme de Justiţie, Tamara Chişca-Doneva, deţine în proprietate o zonă de agrement lângă satul Ratuş din raionul Criuleni, o livadă mică şi o casă de vacanţă pe malul iazului.

Gospodăria nu se găseşte în declaraţia de avere a magistratei, la fel, nici în cea a soţului, vameşul Vasile Chişca. Aceasta a servit drept motiv pentru ca procurorii anticorupţie să îi intenteze magistratei un dosar penal pentru îmbogăţire ilicită.

Judecătoarea Tamara Chişca-Doneva şi soţul ei, Vasile Chişca, inspector principal la Vama Rezina, locuiesc într-o casă din sectorul Râşcani al Capitalei, cu două niveluri şi mansardă, estimată la 7-8 milioane de lei. Imobilul cu suprafaţa de 145,4 metri pătraţi este declarat de magistrată la preţul de 1.169.326 de lei. În 2006, familia a primit moştenire o altă casă, cu suprafaţa de de 50,5 metri pătraţi.

Tamara Chișca-Doneva și-a început cariera de magistrată în 1987 la Judecătoria Hâncești. În 1995, a fost promovată la Judecătoria Râșcani din Chișinău. Peste doar un an a fost avansată la Curtea de Apel Chișinău, iar în 2003 a ajuns la CSJ.

Potrivit Asociației Juriştii pentru Drepturile Omului, nouă hotărâri ale completului de judecată în componenţa căruia a fost judecătoarea Chișca-Doneva au fost identificate ca obiect de examinare la CEDO.

Printre cele mai importante este încheierea emisă în iulie 2005, în dosarul SA Gemenii. Guvernul Republicii Moldova este obligat până să achite 1,5 milioane de euro în dosarul respectiv.

Vara trecută s-a vehiculat că Tamara Chişca-Doneva ar fi asistat la botezul fiului Nataliei Morari şi al lui Veaceslav Platon. Informaţia a fost respinsă de magistrată, într-o discuţie la telefon cu jurnaliştii de la Portalul Anticoruptie.md.

Tamara Chişcă-Doneva este magistrata care l-a scăpat pe fostul deputat Sergiu Sîrbu, cercetat penal pentru infracţiuni de corupţie, de confiscarea averii.

Julieta Saviţchi
25/10/2022Follow us on Telegram

Comentarii